Читај ми!

Proglašeno krizno stanje u šest mađarskih regiona

Mađarska vlasti proglasile su, zbog izbeglica, krizno stanje u regionima Zala i Vas na zapadu zemlje, kao i Baranji i Šomođi na jugozapadu. Sud u Segedinu proterao 22 izbeglice sa Bliskog istoka.

Krizne mere, koje su uvedene u šest regiona, počele da se primenjuju od osam časova i ostaće na snazi sve do 18. marta, prenosi Tanjug.

Portparol vlade u Budimpešti Zoltan Kovač izjavio je da je Mađarska policija spremna da reši situaciju vezanu za izbeglice na mađarsko-hrvatskoj granici.

Kovač je na konferenciji za novinare u Segedinu, rekao da će policija koristiti iste metode kao i na granici sa Srbijom, kako bi sprečila masovni ulazak ilegalnih migranata u Mađarsku i prostor Evropske unije.

Poručuje i da je Mađarska izdržala priliv izbeglica devet meseci, za razliku od Hrvatske koja je pokleknula za samo jedan dan.

Pozvan da prokomentariše zatvaranje graničnih prelaza Reske i Ašothalom, Kovač je rekao da je u interesu i Mađarske i Srbije da prelazi što je pre moguće budu otvoreni.

Kovač je dodao da mađarske vlasti žele da im srpska policija garantuje da će ilegalni migranti biti držani podalje od graničnih prelaza.

Nove presude o proterivanju izbeglica

U međuvremenu, sud u Segedinu iz Mađarske je proterao 22 izbeglica na jednu odnosno dve godine zbog ilegalnog prelaska granice u protekla dva dana.

Kako prenosi televizija M1, u deset slučajeva kazne su od godinu dana zabrane ulaska u Mađarsku, dok se u preostalim slučajevima radi o kaznama od dve godine zabrane ulaska.

Među kažnjenima, njih 12 je iz Iraka, dva iz Pakistana, jedan iz Avganistana i sedam iz Sirije.

Mađarska policija je saopštila da je prethodnog dana procesuirala 267 ilegalnih imigranata zatečenih u pograničnom pojasu sa Srbijom.

Zbog ilegalnog prelaska granice juče je uhapšeno ukupno 497 osoba, što je povećanje u odnosu na prethodna dva dana, kada je zbog zatvaranja granice sa Srbijom uhapšeno mnogo manje osoba, navedeno je u saopštenju, a prenosi Tanjug.

Nakon što su izbeglice promenile rutu i iz Srbije preko Hrvatske pokušavaju da se domognu Mađarske, porastao je broj ilegalnih prelazaka u pograničnoj županiji Baranja, ka Hrvatskoj.

Tokom jučerašnjeg dana registrovana su ukupno 453 ilegalna prelaska granice, najviše na teritoriji Policijske kapetanije Mohač, među kojima je bilo najviše izbeglica iz Sirije i Avganistana.

U saopštenju ove kapetanije se navodi da su izbeglice sarađivale sa policijom, nisu pružale otpor, tako da nisu bila upotrebljena bilo kakva sredstva prinude.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво