Читај ми!

AI: Mađarska pokazala ružno lice Evrope

Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesti internešnel saopštila je da je Mađarska zatvaranjem granica za izbeglice, bodljikavom žicom i vojskom na granici, kao i drakonskim novim zakonom pokazala "ružno lice haotičnog odgovora Evrope" na izbegličku krizu.

Amnesti navodi da su njegovi timovi na mađarsko-srpskoj granici videli destine vojnika, policajaca, pasa i helikoptera u patrolama uz ogradu od bodljikave žice.

Timovi AI videli su i grupe sirijskih izbeglica kako očajnički ispituju ogradu da li mogu nekako proći kroz nju.

"Za izbeglice koje beže iz užasnih zona sukoba doček takvom zastrašujućim prikazom vojne sile je šokantan", rekao je zamenik direktora AI za Evropu Gauri van Gulik.

Van Gulik je rekao da "ograde i drakonski zakoni nisu rešenje".

"Jedino rešenje za Mađarsku i EU je da počnu da ispunjavaju svoje međunarodne obaveze, iskažu solidarnost i osiguraju da tražioci azila imaju propisan pristup teritoriji i procedurama za azil", dodao je Van Gulik.

AI navodi i da se protivi kriminalizaciji migranata koji, prema novom mađarskom zakonu, mogu dobiti tri godine zatvora za pokušaj ilegalnog ulaska.

Ta organizacija dodaje da bi pritvaranje izbeglica i migranata trebalo da bude poslednja mera, a da ilegalne ulaske treba tretirati kao administrativni prekršaj.

AI je izrazio bojazan da bi tražoci azila mogli biti masovno vraćeni u Srbiju koju Mađarska smatra bezbednom zemljom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво