Lajčak: Nova strategija za BiH

Međunarodna zajednica će predstaviti strategiju za BiH, jer domaći lideri nemaju potencijal da reše situaciju, smatra bivši visoki predstavnik Miroslav Lajčak. Milorad Dodik je praktično najjači političar u BiH, ali on doprinosi pogoršanju atmosfere, smatra Lajčak.

Ministar spoljnih poslova Slovačke i bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak izjavio je da je međunarodna zajednica svesna ozbiljnosti situacije u BiH i da će ovih dana predstaviti strategiju, jer su domaći lideri pokazali da nemaju trenutno potencijal da reše situaciju vlastitim snagama.

"Mislim da ćemo veoma brzo videti da je međunarodna zajednica odlučna da pokaže to što joj je nedostajalo poslednjih nekoliko godina, a to je vizija, strategija i zajednički stav po pitanju Bosne i Hercegovine", naglasio je Lajčak u intervjuu za radio Slobodna Evropa.

Lajčak je ocenio da je premijer Republike Srpske Milorad Dodik praktično najjači političar u Bosni i Hercegovini.

"Iz toga proističe njegova odgovornost za to što se tamo dešava. On doprinosi pogoršavanju atmosfere u Bosni i Hercegovini, pre svega svojom retorikom i svojim napadima na međunarodnu zajednicu, na zajedničku državu", ocenio je bivši visoki predstavnik u BiH.

Lajčak smatra da to "stvara ogromnu nervozu u drugom delu zemlje, u Federaciji, i stvara osećaj da Dodik želi da uništi Bosnu i Hercegovinu, što izaziva reakcije u drugom delu zemlje".

"Mislim da smo danas, 14 godina posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma, već prošli fazu da možemo da smenjujemo ključne političke figure u Bosni i Hercegovini, jer bismo time izazvali teške političke potrese, kojima bismo zaustavili normalizaciju političkog života i političkog sistema", naglasio je Lajčak.

Prema njegovim rečima, stanje u BiH nije neuspeh međunarodne zajednice.

"Bio je plan da se smanjuje prisustvo u teškoj formi (u formi visokog predstavnika), a da se povećava prisustvo u mekoj formi (evropskog predstavnika). Ali taj proces je zaustavljen zbog više faktora, jedan od njih je da se međunarodna zajednica počela baviti kosovskim pitanjem, pa  Bosna i Hercegovina nije više bila u centru pažnje", ocenio je Lajčak.

Sada je, kako ističe, međunarodna zajednica shvatila da mora da usmeri pažnju i kapacitete prema BiH još jednom.

"Međunarodna zajednica ima ogromnu odgovornost prema Bosni i Hercegovini u vidu visokog predstavnika i Dejtonskog sporazuma, i mora da igra tu ulogu koju je sama sebi propisala", smatra šef slovačke diplomatije.

"U poslednje tri godine međunarodna zajednica nije dovoljno dobro igrala tu ulogu i imamo posledice", ocenio je bivši visoki predstavnik u BiH.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара