Finansijska policija u hrvatskim brodogradilištima

Hrvatska finansijska policija počela je pregled poslovnih knjiga šest brodogradilišta u državnom vlasništvu nakon neuspelog tendera. Privatizacija jedan od zahteva EU u procesu priključenja Hrvatske Evropskoj uniji.

Nakon neuspelog tendera za privatizaciju šest brodogradilišta u državnom vlasništvu, hrvatska finansijska policija počela je pregled njihovih poslovnih knjiga, naročito dokumentacije vezane za trošenje sredstava iz budžeta, a od kontrole je izuzet jedino "Uljanik" u Puli.

Na tender za privatizaciju šest hrvatskih brodogradilišta, koji je zaključen u sredu, pristigle su tek dve važeće ponude, dok je treća odbačena.

Hrvatski milijarder Danko Končar potvrdio je da odustaje od kupovine jer je nakon detaljne analize procenio da mu, nakon što plati kunu (oko 11 dinara) za brodogradilište, treba još 1,3 milijarde evra da bi došao u njegov posed.

Filip Cepter je takođe izjavio da su hrvatska brodogradilišta neisplativa investicija jer su dugovanja dobavljačima mnogo veća nego što se pričalo i bilo objavljeno u konkursu.

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić nazvao je prvi krug prodaje brodogradilišta fijaskom koji se Hrvatskoj nije smeo desiti. Zatražio je dublju analizu hrvatske brodogradnje u kojoj, po njegovim rečima, sva brodogradilišta osim "Uljanika" imaju gubitke, dok sa druge strane svi kooperanti posluju s dobitkom, uz zaključak da nije teško objasniti zašto se to događa.

Kupci brodogradilišta imali su mogućnost da ne plaćaju obaveze državi, već samo dobavljačima i zaposlenima koje su trebali zadržati na poslu najmanje dve godine.

Deo medija nagađa da je slanje policije posledica sukoba ministra finansija Ivana Šukera i vicepremijera zaduženog za privredu Damira Polančeca, koji je najavio da će novi konkurs za prodaju brodogradilišta biti pripremljen u naredne dve-tri sedmice.

Privatizacija brodogradilišta, na koja se godišnje izdvaja nekoliko milijardi evra državnih subvencija iz budžeta, jedan je od zahteva EU u procesu priključenja Hrvatske Uniji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара