Читај ми!

HDZ kritikuje zahtev srpske vlade

Hrvatska demokratska zajednica smatra da zahtev srpske vlade, predvođene premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom za rad Aleksandrom Vulinom, da se raspusti vukovarsko Gradsko veće zbog izmena Statuta, svedoči da zvanični Beograd i dalje uzima na sebe pravo da se meša u unutrašnja hrvatska pitanja i građanima Hrvatske nameće svoje stavove.

"Kao što je (Beograd) nedavno uzeo pravo da Hrvatskoj nameće i dane sećanja koje bismo trebali obeležavati, izjednačavajući žrtvu i agresora", ističe HDZ u saopštenju, koje je potpisao portparol stranke Ivan Jabuka, prenosi Hina.

HDZ optužuje i deo vladajuće koalicije da u saglasnosti sa partnerom Miloradom Pupovcem i zvaničnim Beogradom, uzima za pravo da "presuđuje" da su izmene vukovarskog Statuta protivzakonite i protivustavne, što predstavlja flagrantni pritisak na nezavisno sudstvo i pravosuđe, prenosi Tanjug.

U saopštenju se navodi da predsednik Srpskog narodnog veća i saborskog Odbora za spoljnu politiku Milorad Pupovac manipulativno spominje Jasenovac u raspravi o vukovarskom Statutu, i da se, u saglasnosti sa zvaničnim Beogradom, u vlastitom glasilu ruga hrvatskoj državnoj himni i osporava hašku oslobađajuću presudu za "Oluju".

HDZ upozorava i da deo dežurnih aktivista u orkestriranoj kampanji svesno laže da su u Vukovaru ukinute dvojezične table, premda nikada nisu niti bile postavljene na gradskim ustanovama, ulicama i trgovima.

"Svako dobronameran pogledom u Statut Grada Vukovara može lako da uvidi da je tim dokumentom srpska manjina dobila niz prava koja dosad nije imala poput, dobijanja svakog službenog gradskog dokumenta na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu", tvrdi se u saopštenju.

"Medijsko podmetanje da je u Vukovaru 'ukinuta ćirilica' ravno je u svojoj besmislenosti i zlonamernosti Vulinovoj tvrdnji da je novim statutom 'Hrvatska zabranila sećanje na Srbe'", kaže se u saopštenju.

Očigledno je da nekima odgovara da se od Vukovara stalno pravi "grad slučaj", a od Hrvatske "slučajnu državu", ali HDZ na to nikada neće pristati, zaključuje se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво