Читај ми!

Osude zbog ukidanja ćirilice i u Hrvatskoj

Odluka vukovarskog Gradskog veća da izglasa izmene gradskog Statuta prema kojima nisu predviđene dvojezične table, izazvala je osude i u hrvatskoj javnosti. Srbi u Hrvatskoj su u dilemi – koliko je ta odluka za međustranačku upotrebu, a koliko poruka protiv srpske zajednice.

Funkcioneri, srpska zajednica, političke stranke, analitičari i savezi antifašista osuđuju odluku vukovarskog gradskog veća. Hrvatsko Ministarstvo uprave najavljuje da će, ako bude proglašena neustavnom, ukinuti odluku o ćiriličnim tablama.

Osude i danas stižu iz Srbije, a ministar Aleksandar Vulin ocenio je da je reakcija EU važnija od reakcije hrvatske vlade

Na odluku hrvatskih vlasti da se zabrani ćirilica reagovali su predstavnici srpske zajednice koji su politički organizovani u okviru Samostalne srpske demokratske stranke (SDSS).

Srpska zajednica je zabrinuta i u dilemi koliko je ta odluka u funkciji predstojećih izbora u Hrvatskoj, a koliko poruka Srbima da su, uz ćirilicu, i oni nepoželjni.

Zamenik gradonačelnika Srđan Milaković kaže da se najpre očekuje da reaguje Veće srpske nacionalne manjine, koje treba da podnese predlog Ministarstvu uprave da izmenjeni status stavi van snage, a Ministarstvo je dužno da reaguje u roku od 30 dana.

"Stranka će, kako je rekao Milaković, delovati putem političkih predstavnika kod domaćih institucija, diplomatskih predstavništava i međunarodnih organizacija, a od zvaničnog Zagreba očekujemo reakciju kako zakon i nalaže, ništa više od toga", rekao je Milanković.

Potpredsednik SDSS-a i saborski zastupnik Dragan Crnogorac rekao je da je usvajanjem odluke o izmeni gradskog statuta prekršen niz međunarodnih i domaćih instrumenata i normi i da je to u potpunosti neprihvatljivo.

Crnogorac je istakao da je i SDSS imao svoj predlog, da je bio spreman na kompromis, ali da o tom predlogu nije bilo moguće raspravljati. "Ovo je u suprotnosti sa onim o čemu se raspravljalo u Saboru i SDSS je nezadovoljan", istakao je Crnogorac.

Upitan kako reaguju građani srpske nacionalnosti na odluku o izmeni Statuta, Crnogorac kaže da su oni zabrinuti i da se osećaju nelagodno u ovakvoj situaciji.

Predsednik Kluba većnika u Gradskom veću Dejan Drakulić ocenio je takođe da je unošenje izmena i dopuna statuta korak unazad u odnosu na 2009.

Prema njegovim rečima, jedino gde je zadržano pravo na srpsko pismo jeste korespondencija gradskih većnika, ali i tu postoje ograničenja.

Kako je rekao, ni budžetom za 2016. nisu predviđena sredstva za sprovođenje Zakona o jeziku i pismu. Drakulić je takođe ukazao da predlog gradonačelnika nije dobio čak ni podršku Komisije gradskog veća za nacionalne manjine i verske spomenike.

"Neprihvtljivo je takođe prebacivanje odgovornosti na srpsku zajednicu, jer oni nisu ni cepali zastave ni lomili table sa grbom Hrvatske. Odgovornost leži na dve najveće političke stranke u Hrvatskoj", smatra Drakulić.

Članica Predsedništva Hrvatske narodne stranke i saborska poslanica Nada Turina Đurić ocenila je kao neprihvatljivo davanje mogućnosti jedinicama lokalne samouprave da same uređuju pitanja postavljanja dvojezičnih tabli.

"Ili imamo pravnu državu i ustavni zakon koji rešava to pitanje, ili nemamo. Nemamo pravo ekskluzivno bilo kome da dodeljujemo mogućnost da uređuje ta prava", rekla je Nada Turina Đurić.

"Dvojezične table bile uvedene zbog EU" 

Hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski ocenio je da se izmenom statuta smanjuju prava srpske manjine, što je posledica "politikantskog ponašanja kako HDZ-a, tako i SDP-a" i drugih stranaka u različitim razdobljima.

"To nisu prava, to su zapravo neke milosti koje na kašičice gradska uprava daje srpskoj manjini", rekao je Puhovski za HRT, prenosi Beta.

Puhovski veruje da odluka vukovarske gradske uprave ne može opstati, s obzirom na zakon o pravima nacionalnih manjina, ali je, prema njegovom mišljenju, još važnije to što, kako je rekao, ta odluka "znači da Vukovar od simbola zakonite i legitimne odbrane i simbola koljačkog srpskog nacionalizma vremenom sve više postaje simbol agresivnog hrvatskog nacionalizma prema manjinama".

Da se vukovarskim Srbima mora obezbediti da svojim jezikom i pismom komuniciraju s vlastima, smatra hrvatski analitičar Davor Đenero. Upozorava – rat oko ćirilice dugoročno ugrožava poziciju Hrvatske u Vukovaru i na Dunavu, a kreatori politike u Zagrebu, kaže, toga nisu svesni.

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA) odluku vidi i kao izvor novih mržnji i naglašava da to, svakako, treba osuditi, a izmene statuta nazvali su "hrvatskom sramotom", prenosi Tanjug.

Antifašisti podsećaju da je rukovodstvo HDZ-a 2009. donelo odluku o uvođenju dvojezičnih natpisa, kada je trebalo primiti Hrvatsku u Evropsku uniju.

Jedan od uslova za taj prijem, dodaje Savez, bio je i poštovanje prava nacionalnih manjina. "Sada, pošto je Hrvatska u Evropskoj uniji, ista ta stranka očito smatra da prava nacionalnih manjina više nisu bitna", navode iz SABA RH.

Hrvatska demokratska zajednica, na čiji predlog je, svojevremeno, uvedena dvojezičnost u Vukovaru, sa odbornicima partija koalicije odlučila je ovog puta da ćirilično pismo više ne bude u upotrebi na natpisima sa nazivima ulica, trgova i zgrada lokalne uprave.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво