Читај ми!

Patrijarh Irinej osveštao Hram vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej osveštao je Hram vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima. Hram je sagrađen u sećanje na 4.000 Srba, mahom žena, dece i staraca, koje su u Drugom svetskom ratu ubile ustaše na području Donje Hercegovine.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Prebilovci i prebilovačke žrtve moraju zauzeti mesto u istorijskom pamćenju srpskog naroda koje i zaslužuju, a izaslanik predsednika Srbije Tomislava Nikolića Nedeljko Tenjović da su Srbija i srpski narod uvek za pomirenje, te da su predsednik i premijer Srbije pružili ruku pomirenja, prenosi Tanjug.

"Hram vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima nije napravljen da pravi novi razdor, već da podseća na istinu", rekao je Dodik u Prebilovcima, preneli su banjalučki mediji.

Predsednik Srpske naveo je da su Prebilovci dokaz da želja za eliminacijom srpskog naroda ne prestaje, što dokazuje i činjenica da su potomci onih koji su izvršili strašne zločine 1941. godine ponovo 1992. "ubili" kosti koje su u Prebilovcima bile sahranjene nakon nekoliko decenija ležanja u jamama.

"Vaskrsenje je nemoguće zaustaviti. Ljudi okupljeni oko Prebilovaca i oni koji su namerili da žive ovde bili su dovoljan razlog da se okupimo i izgradimo hram vaskrsenja Hristovog posvećen za više od 4.000 stradalnika koji su ubijeni samo zato što su Srbi", rekao je Dodik.

On je istakao da je nemoguće umanjiti značaj Prebilovaca, jer se to nije uspelo ni u komunizmu, ni devedesetih godina prošlog veka.

Patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje brojnih vladika i sveštenstva, služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima, kod Čapljine, koji je prethodno osveštan, prenose mediji u Republici Srpskoj.

Izaslanik predsednika Srbije Tomislava Nikolića Nedeljko Tenjović rekao je u Prebilovcima da su Srbija i srpski narod uvek za pomirenje, te da su predsednik i premijer Srbije pružili ruku pomirenja.

"Žao nam je što danas ovde nema hrvatskih i bošnjačkih predstavnika, jer je to način da se vrati pružena ruka pomirenja i otpočne proces pomirenja", rekao je Tenjović.

On je naglasio da je najvažnija poruka iz Prebilovaca da se ovo više nikada ne ponovi.

"Ovo je dan sećanja na verske zločine učinjene od strane NDH. Nažalost, nije postojao nijedan rat a da Srbi ovde nisu stradali kao živi ili kao mrtvi", rekao je Tenjović.

Hram vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima sagrađen je na mestu spomen-kosturnice u kojoj su 1991. godine sahranjene kosti 4.000 Srba koje su ustaše tokom Drugog svetskog rata ubile i bacile u 13 hercegovačkih jama. U junu 1992. godine, hrvatska vojska minirala je spomen-kosturnicu.

Po povratku Srba u Prebilovce, nakon 2000. godine, ostaci kostiju prebilovačkih novomučenika su sakupljeni. Stali su u sedam kovčega i one su danas sahranjene u kripti Hrama vaskrsenja Hristovog, urađenu po uzoru na Crkvu Hristovog groba u Jerusalimu, koja je simbol Vaskrsenja i simbol života.

Na zidovima Hrama ispisana su imena stradalnika, među kojima i 826 stanovnika Prebilovaca koje je jedno od četiri najstradalnija sela u svetu u Drugom svetskom ratu.

Hram u Prebilovcima sagrađen je uz dobru volju, razumevanje i pomoć predsednika Srpske Milorada Dodika, ali i zahvaljujući donacijama Srba u dijaspori. 

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво