Kumanovo, policija na ulicama, Albanija traži međunarodnu istragu

Makedonsko tužilaštvo saopštilo da su pronađena tela 10 napadača na Kumanovo, a ne 14, kako je prvobitno javljeno. Centar Kumanova od noćas je blokiran za saobraćaj. Prisustvo policije primetno povećano. Kosovska policija pretresla kuće pripadnika "kumanovske grupe". Albanija traži međunarodnu istragu o događajima u tom gradu.

Blokirana je ulica u strogom centru Kumanova u kojoj se nalazi više ključnih institucija i ustanova, među kojima su sud i policija. Zaposleni u tim institucijama kažu da se posao obavlja normalno, javlja izveštač RTS-a.

Portparol MUP-a Ivo Kotevski rekao je za agenciju MIA da se u Kumanovu preduzimaju mere bezbednosti.

Mediji su ranije preneli da policija intenzivno traga za jednim beguncem koji je bio uhapšen, ali je policiji pobegao prilikom rekonstrukcije događaja u vezi sa napadom na karaulu Gošince.

Reč je najverovatnije o Sulejmanu Osmaniju, koji je posle misterioznog bekstva iz ruku makedonske policije rekao da je cilj "kumanovske grupe" bio stvaranje albanskog entiteta u Makedoniji. Verodostojnost njegovih navoda nije moguće proveriti.

Istovremeno, kosovska policija je pretresla kuće više pripadnika "kumanovske grupe", odakle su odneti predmeti koji bi se, eventualno, mogli povezati sa istragom. Nikakvi dodatni detalji o toj akciji, bar za sada, nisu poznati.

Pretres je usledio manje od 24 časa posle susreta visokih zvaničnika Prištine i Skoplja na kojem je dogovorena saradnja u istrazi sukoba u Kumanovu.

Uz istrage koje se vode u Skoplju i Prištini, Albanija je zatražila međunarodnu istragu o tom slučaju.

Visoka komesarka OEBS-a za manjine Astrid Tors podsetila je da je još u februaru upozorila da bi zloupotreba političke krize mogla dovesti do međunacionalnih tenzija. 

Prošlog vikenda u kumanovskom naselju Tode Mendol policija se sukobila sa naoružanom grupom Albanaca.

U policijskoj akciji poginulo je osam policajaca, a 31 je povređen.

Komisija sastavljena od predstavnika vlade i Opštine Kumanovo počela je procenu štete na kućama u naselju Tode Mendol, koje je u akciji bilo evakuisano. Vlada je najavila stoprocentno pokrivanje štete.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво