Bramerc u Zagrebu

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc razgovarao u Zagrebu sa hrvatskim predsednikom Stjepanom Mesićem. Pronalaženje "artiljerijske dokumentacije" iz vremena operacije "Oluja" jedna od glavnih tema razgovora sa hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor. Hrvatska spremna da ispuni sve zahteve Tužilaštva.

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić primio je sinoć glavnog haškog tužioca Serža Bramerca, s kojim je razgovarao o saradnji Hrvatske s Haškim sudom, saopšteno je iz Mesićeve kancelarije za odnose s medijima.

U kratkom i šturom saopštenju navodi se tek da se tokom susreta razgovaralo o ispunjavanju zahteva koje je postavilo tužilaštvo Haškog suda.

Hrvatska vlada objavila je danas posle susreta glavnog haškog tužioca Serža Bramerca i premijerke Jadranke Kosor da je spremna da ispuni sve zahteve Haškog tužilaštva, i da preduzme sve mere da bi saradnja s Haškim sudom bila što uspešnija.

Kosorova i Bramerc nisu davali izjave za novinare posle sastanka, a u saopštenju koje je objavila Vladina Kancelarija za odnose s medijima navodi se da su glavna tema razgovora bili artiljerijski dnevnici iz vojne akcije "Oluja" 1995. godine.

U saopštenju se takođe spominje da je bilo reči i o merama koje je vlada preduzela od maja ove godine da bi ispunila naloge Raspravnog veća za pronalazak artiljerijske dokumentacije.

Kaže se da je Bramerc izneo svoje ocene o preduzetim aktivnostima i predloge da se pojedine preduzete mere pojačaju i učine efikasnijima.

U saopštenju je još jednom istaknuta spremnost hrvatske Vlade za ispunjavanje svih zahteva Tužilaštva i preduzimanje svih mera da bi saradnja s Haškim sudom bila što uspešnija.

Haško tužilaštvo već godinu i po dana od Hrvatske traži artiljerijske dnevnke napada na Knin u akciji "Oluja" 1995. godine, koje namerava da upotrebi u aktualnom sudskom procesu protiv hrvatskh generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka.

Hrvatska strana tvrdi da je sve dokumente koje je uspela da pronađe već predala Tužilaštvu, no da je deo tih dnevnika u međuvremenu uništen, ili uopšte nije ni postojao, jer su u vreme rata neke komande, kako se tvrdi, bile izdavane usmeno.

Na današnjem sastanku učestvovali su i ministar pravde Ivan Šimonović, ministar odbrane Branko Vukelić, ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko kao i ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Gordan Jandroković.

Tokom svog dvodnevnog boravka u Hrvatskoj Bramerc će se sastati i sa predsednikom države Stjepanom Mesićem i glavnim državnim tužiocem Mladenom Bajićem.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи