Povučen otkaz Tariku Filipoviću

Tariku Filipović, voditelju kviza "Želite li da postanete milioner" povučena odluka o otkazu. Filipoviću je prethodno otkaz uručen jer se tokom emisije zapitao gde odlazi novac za bolnice u Zagrebu prikupljen u humanitarnim akcijama.

Odluka direktora programa HTV Domagoja Burića o otkazu povučena, a danas će biti formirati posebna komisija koja će raspraviti o slučaju.

Vođstvo Hrvatske televizije podeljeno je oko toga šta učiniti s poznatim glumcem i voditeljem kviza "Ko želi biti milioner" Tarikom Filipovićem koji je u jednoj emisiji zapitao gde odlazi novac za bolnice u Zagrebu prikupljen u humanitarnim akcijama. 

Nakon što je Filipović u emisiji u četvrtak izneo svoj komentar, dan kasnije direktor programa HTV Domagoj Burić otkazao mu je saradnju, a kaznio je i urednike u čijoj je nadležnosti bila emisija jer su mogli da reaguju i iseku spornu izjavu zato što emisija nije išla uživo.

Kako je Burić izjavio, izjava o dečjoj bolnici bila je kap koja je prelila čašu jer je zbog njegovih neukusnih šala na račun takmičara Služba za gledaoce HTV primila velik broj pritužbi.

Osim što je otkazao dalju saradnju Filipoviću, Burić je smenio urednika kontakt programa Marija Sedmaka i na njegovo mesto postavio Tomislava Štengla, a kažnjena je i urednica emisije Maja Jurković koja će primiti 30 odsto manju platu.

Urednici zabavnog programa koja nema direktne veze s kvizom, plata će, takođe, biti umanjena, ali za 10 odsto.

U javnosti se pretpostavlja da je Filipovićev honorar donedavno iznosio preko 50.000 kuna (oko 7.000 evra), ali je i njemu snižen na 35.000 kuna (oko 5.000 evra) kada su se kresale plate i honorari na Hrvatskoj televiziji.

Burićevoj odluci da smeni Filipovića navodno se oštro suprotstavio direktor Hrvatske-radio televizije Vanja Sutlić, kao i direktor Hrvatske televizije Blago Markota, a u njegovu zaštitu, uz ocenu da je on najpozvaniji za taj kviz, stala je i urednica Informativnog programa Hloverka Novak Srzić.

Zbog toga je odluka povučena, pa će danas biti formirati posebna komisija koja će raspraviti o slučaju.

Filipović ima "keca u rukavu"

U međuvremenu se oglasio i Filipović koji je izrazio žaljenje i rekao da njegova izjava u kvizu ni najmanje nije bila usmerena protiv ljudi koji rade u dve pomenute ustanove, bolnici u Klaićevoj i dečijem domu u Nazorovoj.

Odajući priznanje svim ljudima i sponzorima velikog srca i čiste duše daju svoje doprinose, Filipović je rekao da bi voleo da sve što je, kao rađeno za njih, i stigne na njihovu adresu.

I iz bolnice i iz dečjeg doma stigle su osude na Filipovićevu izjavu, uz podsećanje da se ustanove doniraju i novcem, ali uglavnom hranom i drugom robom.

"Ugled dečjeg doma u Nazorovoj jedino je što imamo, uložili smo jako mnogo truda u ovih 15 godina da ga steknemo i ako nam se on uništi, donatori će očekivano odustati", objasnila je upravnica doma Jasna Ćurković Kelava, ocenivši da bi Filipovićeva izjava mogla odbiti brojne donatore koji pomažu deci jedino zbog ugleda te ustanove.

"Novac se troši isključivo na standard dece, a ne na zgrade, fasade i prilazne puteve", rekla je ona i podsetila da je norma za prehranu oko 300 pitomaca doma bez odgovarajuće roditeljske brige 17,6 kuna (2,4 evra) za šta je vrlo teško obezbediti pet kvalitetnih obroka.

Pre 15 godina svako dete je za desert dobijalo po pola keksa, ako ih je bilo, rekla je i dodala da velik deo doniranog novca odlazi upravo na hranu, na čiji je kvalitet ponosna.

Dom je prošle godine dobio oko 690.000 kuna (94.520 evra) donacija od brojnih preduzeća i privatnih lica, a za svaku kunu postoji jasna evidencija, što je više puta pokazala unutrašnja revizija i kontrola.

Direktor Dečje bolnice u Klaićevoj Goran Roić, uvređen je Filipovićevom izjavom i naglašava da su donacije materijalne prirode u hrani, igračkama, ali i aparatima i lekovima.

Hrvatski mediji koji izveštavaju o "slučaju Filipović" ističu da popularni voditelj ima keca u rukavu - publiku koja ga je i pored žalbi na njegove izjave, praktično, poistovetila s kvizom, kao što je nekada stavljala znak jednakosti između Olivera Mlakara i kviza "Kviskoteke", popularnog u celoj Jugoslaviji.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво