Od Tuđmana do Keruma

Hrvatski pisac Igor Mandić ocenio, u emisiji "Nedjeljom u dva", da splitski gradonačelnik Željko Kerum "govori nečuvene gluposti bliske fašizmu", ali i da je on proizvod jednog načina mišljenja koje u novije vreme datira od Franje Tuđmana.

Gostujući u emisiji Hrvatske televizije "Nedjeljom u dva", poznati hrvatski pisac Igor Mandić rekao je da su izjave splitskog gradonačelnika Željka Keruma "nečuvene gluposti bliske fašizmu", i da su njegove ideje za "kriminalno gonjenje".

Mandić je ocenio da je za Kerumove uvrede Srba prošle nedelje odgovorna klima u državi koja mu daje do znanja da može "govoriti gluposti".

Kerum je, u istoj emisiji prošle nedelje, rekao da od Srba i Crnogoraca nikad nikakvo dobro nije došlo Hrvatima, kao i da nikad nije i neće imati srpskog zeta u svojoj familiji.

Mandić se izjasnio za ponovno uspostavljanje federacije između Hrvata i Srba i da bi dva naroda trebalo da žive u jednoj državi.

"Zašto Kerum danas ne bi mogao reći gde je Srbima mesto, kad istovremeno osuđeni koljač Srba iz Osijeka (Branimir Glavaš) prima poslaničku platu i hoda po svetu", kaže Mandić.

On smatra i da bi Kerum, rodom iz sela Ogorja kraj Muća u Dalmatinskoj zagori i "koji predstavlja pretežno taj element", teško mogao osnovati građansku stranku, možda mućkarošku ili vlašku, ali građansku teško".

U odnosu na Franju Tuđmana koji je iz hrvatskog ustava izbacio Srbe, Kerum je nedužan čovek iz Muća, koji "može blebnuti glupost, koji je neobrazovan, ali i se zato treba baviti prodajom mesa, a ne politikom", rekao je Mandić.

"Tuđmanova politika išla je za rešavanjem pitanja Srba u Hrvatskoj kao što je Hitler išao rešiti pitanje Jevreja u Nemačkoj", rekao je hrvatski pisac.

Mandić, koji ne priznaje Keruma kao gradonačelnika Splita, na pitanje voditelja hoće li ljudi poput Keruma i za deset godina ipak predstavljati Split, odgovorio je da neće "jer će se pokazati slabosti lažnog građanstva iz mućke Zagore".

Број коментара 42

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво