Tirk za redovne konsultacije sa Srbijom

Slovenački predsednik Danilo Tirk od posete predsednika Borisa Tadića očekuje rešenje bilateralanih pitanja i potvrđuje lični angažman za rešenje problema "izbrisanih" iz registra građana Slovenije. Tadić putuje u Sloveniju 29. septembra.

Predsednik Slovenije Danilo Tirk očekuje da će predstojeća poseta predsednika Srbije Borisa Tadića Ljubljani biti prilika da se razmotre i reše neka od otvorenih pitanja u odnosima dveju država, poput ostvarivanja prava na penziju i socijalno osiguranje srpskih državljana koji su deo radnog staža ostvarili u Sloveniji i građana Slovenije koji su radili u Srbiji.

"Pregovori o sporazumu kojim će biti rešeno to pitanje su uspešno okončani i nadam se da će sporazum biti potpisan tokom boravka predsednika Tadića u Sloveniji", izjavio je Tirk u intervjuu agenciji Tanjug povodom posete srpske državno-privredne delegacije koja će u Sloveniji boraviti 29. septembra.

Predsednik Tirk je podsetio da se lično zauzeo i da se reši problem "izbrisanih" iz registra građana Slovenije, među kojima je najviše Srba.

Tirk je, takođe, ocenio da i razgovori o sukcesiji dobro napreduju, i izrazio očekivanje da će u narednim mesecima biti postignut dalji napredak.

"Razume se da je Slovenija zainteresovana da se pitanje imovine njenih kompanija u Srbiji konačno reši", rekao je Tirk.

Prema rečima slovenačkog predsednika dve države treba da uspostave redovne konsultacije na nivou predsednika, premijera i ministara spoljnih poslova kako bi se definisala pitanja od obostranog interesa i oblasti u kojima je moguća intenzivnija saradnja.

Dodao je da će poseta predsednika Tadića Sloveniji biti i prilika da se razmotre i brojna pitanja od regionalnog i šireg, evropskog značaja.

"Očekujem ekstenzivnu, dubinsku razmenu političkih mišljenja. Potrebno je da se pozabavimo pitanjima od evropskog interesa, poput problema evropske energetske bezbednosti i uloge tranzitnih zemalja kroz koje će prolaziti magistralni gasovodi", rekao je Tirk.

"Imaćemo i razmenu političkih mišljenja o pitanjima u vezi sa Zapadnim Balkanom i državama bivše Jugoslavije. Voleo bih da čujem stavove predsednika Tadića o situaciji u regionu i nadam se da ćemo doći do korisnih zaključaka", rekao je Tirk.

Investitori iz Srbije su dobrodošli

Komentarišući perspektive ekonomske saradnje dveju država, Tirk je rekao da je zadovoljan sadašnjim nivoom saradnje i dodao da se nada da će u budućnosti biti mogući pozitivni pomaci na tom polju.

"Slovenija ima otvorenu ekonomiju. Investitori iz Srbije su dobrodošli i mi želimo da imamo još više investicija iz vaše zemlje. Nadam se da ćemo tokom posete predsednika Tadića biti u mogućnosti da posetimo jednu od srpskih kompanija koje posluju u Sloveniji", rekao je Tirk.

Kada je reč o evropskim perspektivama država Zapadnog Balkana, Tirk je konstatovao da je politički trenutak u EU kada je reč o njenom daljem proširenju veoma osetljiv budući da proces potvrđivanja Lisabonskog sporazuma još nije okončan.

"Nadam se da će glasači u Irskoj podržati Lisabonski sporazum i da će u narednim mesecima biti ustanovljeni novi organi EU. Tek tada ćemo moći da bacimo novo svetlo na pitanje proširenja i verujem da će stav EU o tome biti pozitivan", rekao je Tirk.

Komentarišući najave da bi Srbija mogla da do kraja godine podnese kandidaturu za članstvo u EU, Tirk je podsetio da primer Crne Gore i Albanije pokazuje da EU u ovome trenutku nije spremna da detaljnije razmatra nove kandidature.

"Moramo uzeti u obzir i činjenicu da svaka zemlja mora da zadovolji različite kriterijume, uključujući, u nekim slučajevima, saradnju sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Ta činjenica je važan deo procesa približavanja EU", zaključio je Tirk.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво