Nautički centar u Tivtu

Kada u potpunosti bude završen projekat "Porto Montenegro", Crna Gora dobija jedan od najboljih nautičkih centara na Mediteranu. Tivat će postati mnogo atraktivniji i turistima, posebno onima sa dubokim džepom, koji će moći da usidre svoje do 150 metara duge jahte.

"Porto Montenegro" niče na mestu nekadašnjeg Vojno-remontnog zavoda Arsenal u Tivtu. U zaleđu marine, koja će imati 630 vezova, biće luksuzni hotel, ugostiteljski i rekreativni objekti i Nautički muzej.

"Otvaranjem tog muzeja ne samo Tivat, već i cela Crna Gora dobija prvi muzej tehničke kulture što je izuzetno značajno", rekla je Bosiljka Radonjić iz Opštine Tivat.

O kulturnom nasleđu, posebno Zavoda Arsenal koji je obeležio razvoj grada Tivta, vodi se računa i u izgradnji. Pre rušenja starih hangara, prikupljeno je sve ono što treba sačuvati od zaborava.

"Više od 300 eksponata je u vlasništvu države Crne Gore, kao i dve podmornice koje nam je Vlada ustupila na trajno korišćenje za potrebe Nautičkog muzeja. Biće interaktivni muzejski ekpsponati, deca će moći da uđu u njih i da vide kakva je nekad bio život u podmornici", rekla je Maja Vujašković, PR "Porto Montenegro".

Čuvaju se i prve mašine na kojima se radilo u Vojno-remontnom zavodu, iz 1880. godine, kao i stare fotografije na kojima će mnogi meštani prepoznati svoje pretke.

Među eksponatima naći će se i prvo plovilo Ratne mornarice, brod "Srbija", koji je 1916. kupila Vojska Kraljevine Srbije, a koji je umesto remonta, prvo potonuo u more, a potom i u zaborav.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи