Читај ми!

Grčka i EU, ko je pobedio?

Uprkos tome što je njen ministar finansija Janis Varufakis proglasio svoju "pobedu" u "borbi" sa ostalih 18 ministara zemalja zone evra, Grčka je na sastanku u petak u Briselu pretrpela poraz, piše američka agencija "Blumberg". Premijer Grčke Aleksis Cipras kaže da je Grčka dobila bitku ali ne i rat.

Varufakis je na Fejsbuku napisao posle pregovora s kolegama iz evrozone: "Prvo te ignorišu, onda ti se smeju, potom se bore protiv tebe, a zatim pobediš".

Grčka se, piše Blumberg, odmeravala sa čak "18 protivnika", te su oni, što se i očekivalo, izašli sa sastanka kao "veliki pobednici", podseća Beta.

Evrogrupa je odlučila da EU, Centrallna evrpska banka i MMF i dalje budu nadzornici Grčke u sprovođenju sporazuma o međunarodnoj kreditnoj pomoći, a Grčka je dobila samo to što se oni ubuduće neće nazivati "trojka".

Evrogrupa je obezbedila saglasnost Grčke za produžavanje postojećeg programa mera koje prate sporazum o međunarodnoj kreditnoj pomoći, a Grčka je uspela da se to više ne naziva "programom".

Evrogrupa je Grčkoj postavila rok do ponedeljka da predloži niz finansijskih mera čije će uspešno sprovođenje biti uslov za reviziju sporazuma o međunarodnoj kreditnoj pomoći, koju je ona tražila.

Ukoliko te mere štednje koje Grčka može da odabere sama, budu uspešne, ona bi možda mogla da dobije saglasnost evrogrupe da joj se umanji obaveza da ove godine poveća sufict budžeta na tri odsto koliko je ranije utvrđeno.

Evrogrupa je u petak u Briselu odlučila da novac koji je do sada bio Atini na raspolaganju u Fondu za finansijsku stabilnost, ubuduće bude pod nadzorom Centralne evropske banke, da bi se osiguralo da će biti dat samo grčkim bankama, za refinansiranje, ali ne i grčkoj državi. Grčka država će u tom pogledu biti "samo posmatrač", piše Blumberg.

"Grčka se obavezala da će sprovesti širok proces restruktuiranja i na vreme izmirivati sve obaveze prema kreditorima", rekao je novinarima nakon sastanka predsednik evrozone Jerun Dajselblum.

Grci preko vikenda imaju mnogo posla jer u ponedeljak treba da dostave Briselu svoj plan reformi koje će, ukoliko budu pozitivno ocenjene, omogućiti da se do kraja aprila izvrši revizija važećeg programa i naprave korekcije.

"Institucije će u utorak oceniti da li je plan grčke vlade dobra startna osnova za reviziju u aprilu", rekla je sinoć Kristin Lagard, šefica MMF.

Član vladajuće nemačke stranke CDU Folker Kauder rekao je da će nemački parlament verovatno podržati četvoromesečno produženje programa pomoći Grčkoj, pod uslovom da zvanična Atina, kao što je i obećala na sinoćnjem sastanku u Briselu, predstavi paket reformi.

"Na Grcima je sada da urade svoj domaći zadatak. Nakon toga, Bundestag će moći da izglasa produženje programa pomoći", rekao je Kauder, vođa parlamentarne grupacije stranke CDU na čelu sa kancelarkom Angelom Merkel, u intervjuu za list Velt am Zontag, a preneo je Rojters.

"Grčka je konačno shvatila da ne može da okreće glavu od realnosti", istakao je nemački političar.

Iako može izgledati da je Grčka od Evrogrupe dobila veoma malo, ministar Varufakis je dobio mogućnost da kod kuće kaže da je postigao sve što je bilo moguće, a to je, zaključuje Blumberg, ipak mnogo za zemlju koja smatra da je poslednjih godina "dobila mnogo udaraca" od svojih evropskih partnera.

Atina: Izbegli smo da budemo ugušeni 

Grčka levičarska vlada i grčka ekonomija izbegle su da budu "ugušene", saopštila je zvanična Atina, nakon što su ministri finansija evrozone sinoć u Briselu postigli dogovor.

"Dobili smo na vremenu", izjavio je portparol grčke vlade Gabrijel Sakelaridis.

"Grčka ekonomija i grčka vlada nisu ugušene, što je možda bio izvorni politički plan centara izvan i u zemlji", rekao je Sakelaridis za Mega TV.

Oko jedna milijarda evra povučena je sa bankovnih računa u Grčkoj u petak, rekao je jedan bankar za Rojters, zbog strahovanja štediša da bi pregovori mogli da dožive neuspeh.

Ministar finansija Janis Varufakis poručio je da dogovor treba da umiri štediše.

"Svaki čas pre nego što smo izabrani, Grcima je govoreno da će, ukoliko budemo izabrani i ostanemo na vlasti više od nekoliko dana, bankomati prestati da funkcionišu", rekao je Varufakis i dodao da odluka ministara finansija evrozone "stavlja tačku na taj strah i uzbunjivanje".

Portparol Sakelaridis priznao je da je dogovor, uslovljen time da ministri evrozone u ponedeljak prihvate plan ekonomskih reformi Grčke, samo prvi korak.

Sakelaridis je, takođe, priznao teškoće sa kojima se suočavala grčka vlada, koja je preuzela dužnost pre nešto manje od mesec dana, u pregovorima sa ministrima EU.

"Ove protekle tri sedmice bile su teške sedmice za novu vladu koja - da se ne zavaravamo, ne pokušavamo nikoga da zavaramo - nema relevantno iskustvo", kazao je Sakelaridis.

On je dodao da "prava bitka počinje sada. To je bitka koja će biti izuzetno važna za kurs države tokom narednih nekoliko godina".

Evropski zvaničnici navode da je razlog što je Grčka sada prihvatila sporazum, a ne odlaganje, činjenica da je bankarski sistem rizikovao da ostane bez novca kada ponovo počne sa radom u utorak, nakon praznika.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je imala dug telefonski razgovor, prvi sa novoizabranim grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom u četvrtak, bila je ključna za postizanje dogovora, prevazišavši delimično protivljenje ministra finansija Volfganga Šojblea, koji je zastupao tvrd stav po ovom pitanju, navela je britanska agencija.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво