Kerum se pokajao

Tužilaštvo neće krivično goniti splitskog gradonačelnika Željka Keruma, jer "njegove izjave nemaju obeležja krivičnog dela". Hrvatski Savet za elektronske medije podneće prijavu protiv Hrvatske radio-televizije zbog spornih stavova Keruma izrečenih u emisiji "Nedeljom u dva". "Zbog svoje nesnalažljivosti izrekao sam reči zbog kojih žalim", rekao Kerum.

Zagrebačko opštinsko tužilaštvo neće krivično goniti splitskog gradonačelnika Željka Keruma, koji je u emisiji Hrvatske televizije rekao da "Srbi i Crnogorci nikad nisu ništa dobro doneli i da onaj ko s njima ima posla ne prođe dobro", saopštilo je državno tužilaštvo.

Nakon pregleda snimaka Kerumovog gostovanja u emisiji "Nedeljom u dva" Hrvatske televizije, i imajući u vidu njegovo izjašnjavanje, Tužilaštvo je utvrdilo da nema osnova za postupak, jer Kerumove izjave "nemaju obeležja krivičnog dela rasne i druge diskriminacije", ili drugog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti.

Hrvatski Savet za elektronske medije odlučilo je da Prekršajnom sudu u Zagrebu podnese prijavu protiv Hrvatske radiotelevizije zbog spornih stavova splitskog gradonačelnika izrečenih u emisiji "Nedeljom u dva".

Savet je ocenio da se su toj emisiji izneti stavovi koji "pogoduju podsticanju nacionalne netrpeljivosti" i da je emitovanjem sporne emisije Hrvatska radio-televizija prekršila odredbe Zakona o elektronskim medijima i Zakona o HRT-u.

U pismenoj izjavi, Kerum je negirao da je imao bilo kakvu nameru da vređa na nacionalnoj osnovi bilo koje lica, rekavši da je isključivo zbog svoje nesnalažljivosti u takvim provokativnim diskusijama izrekao reči zbog kojih žali, i zbog kojih je ispao "ono što nikad nije bio - rasist, nacionalno netrpeljiv i isključiv".

Kerum je, u emisiji na pitanje voditelja o mogućnosti ulaska srpskih trgovačkih lanaca u Hrvatsku, rekao da "Srbi i Crnogorci nikad nisu ništa dobro doneli i da onaj ko s njima ima posla ne prođe dobro".

"Splitski gradonačelnik je dodao da nema šanse da mu Srbin bude zet, jer "tako nikad nije bilo u njegovoj familiji niti će biti".

Na sednici hrvatskog Sabora, na pitanje poslanika Samostalne demokratske srpske stranke Ratka Gajice, ministar pravosuđa Ivan Šimonović je rekao da ne želi da daje ocene Kerumovog nastupa jer bi, na taj način, prejudicirao odluke za to nadležnih organa, ali je naglasio da je govor mržnje protivan Ustavu i zakonima u Republici Hrvatskoj i da onaj koji krši radi protiv Hrvatske.

Osuda crnogorske ambasade

U međuvremenu, i crnogorska ambasada u Hrvatskoj osudila je nacionalistički ispad gradonačelnika Splita.

"Izražavamo čuđenje i protest da je državna televizija otvorila svoj kanal za ovakve primitivne i ksenofobične napade, a da ne govorimo koliko to brine jer dolazi od gradonačelnika drugog po veličini grada u Hrvatskoj", kaže se u reagovanju Ambasade, koje prenose podgorički mediji.

Dodaje se da su sigurni da takvi "pojedinačni nacionalistički ispadi, premda teški", ne mogu narušiti, niti ugroziti tradicionalno dobre i zdrave odnose dva prijateljska i bliska naroda.

Kerumovo istupanje osudile su i skoro sve stranke u Hrvatskoj, političari i javnost, a vicepremijer Slobodan Uzelac i saborski poslanik Milorad Pupovac tražili su odgovornost i za Hrvatsku televiziju, koja je uzvratila saopštenjem da ne može da odgovara za nešto što je u nekoj od emisija izjavio neko od njihovih gostiju.

Ombudsman za ljudska prava Jurica Malčić je izjavio da su Kerumova istupanja, u kojima ima i govora mržnje, za političku osudu, ali da nema osnova za krivično gonjenje.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи