Читај ми!

BiH, sedam devojčica zatrudnelo na ekskurziji

Čak sedam učenica osnovne škole u jednom malom mestu u BiH zatrudnelo je tokom petodnevne ekskurzije, rekao je nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlje Republike Srpske Nenad Babić.

Babić je rekao da deca već sa 13 ili 14 godina stupaju u seksualne odnose, a kao razlog za to vidi nemaran odnos roditelja, ali i obrazovnih ustanova prema vaspitanju dece, prenosi Fonet.

Istakao je da rano stupanje u seksualne odnose kasnije ima niz posledica poput steriliteta, raznih bolesti, spontanih pobačaja i prevremenih porođaja.

"U RS se između 15 i 18 odsto ljudi bori sa sterilitetom. Imamo oko 15 odsto spontanih pobačaja i između pet i deset odsto prevremenih porođaja", precizirao je Babić.

Samo prošle godine, prema podacima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, porodila se 31 maloletnica: četiri su stare 15 godina, deset 16 godina i 17 pacijentkinja je od 17 godina.

Problem maloletničkih trudnoća u BiH iz godine u godinu sve je izraženiji, ali šokiraju i podaci o porastu broja devojčica koje su seksualno aktivne između 13. i 15. godine.

Sarajevski ginekolog Senad Mehmedbašić kaže da je strašno što devojčice od 13 ili 16 godina imaju seksualne odnose, ali dodaje da je takvo nešto, nažalost, u trendu.

On je upozorio da su u takvim slučajevima i trudnoća i porođaj visokorizični.

"Očigledno je da deca nemaju dovoljno zdravstvenog vaspitanja, pa se upuštaju u takve stvari, ne znajući kakve posledice mogu imati. U obrazovnom sistemu moramo biti direktniji, ne sme se dopustiti da decu ulica uči intimnim stvarima, pa ih onda život šamara", rekao je Mehmedbašić.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво