Hrvatska demantuje veze s programom CIA

Ministar obrane Ante Kotromanović kategorično je odbacio medijske napise da Hrvatska ima ikakve veze s programom američke Centralne obaveštajne agencija, opovrgavši navode o sletanju aviona u Hrvatskoj.

Hrvatski ministra odbrane je naglasio da se sletanje aviona CIA tokom njegovog mandata nije dogodilo, da nema informaciju da se to događalo ranije, ali da bi o tome, ipak, trebalo pitati bivše ministre policije i odbrane.

Nakon nekoliko godina pritisaka i zahteva u američkom Kongresu objavljen je izveštaj o najsurovijim tehnikama mučenja koje primjenjuje američka CIA, a britanski Independent objavio je i popis 54 zemlje u kojima se to događalo, ili koje su u tome sarađivale s CIA, na kojem je navedena i Hrvatska.

Radi se o izveštraju o protivterorističkim merama koje je sprovodila CIA nad pripadnicima terorističkih organizacija u mandatu Džordža Buša.

Novinare je zanimao i Kotromanovićev boravak u iračkoj regiji Kurdistanu i medijskim napisima o angažmanu Hrvatske vojske, na šta je ministar odgovorio da Hrvatska ima sadržajne bilateralne odnose s Irakom i da to ne traje "od juče".

Podsetio je da je Hrvatska još 2005. slala humanitarnu pomoć, obučene pse i oružje, i napomenuo da je posetio Irak pre više meseci i da je tada nameravao da poseti i glavni grad Kurdistana, no da to nije bilo moguće zbog bezbednosne situacije.

"Išli smo (u Irak) zbog više razloga - političkih, privrednih i humanitarnih", naveo je Kotromanović nakon predstavljanja planova nabavke MORH-a.

Upitan da li je predsednik Ivo Josipović upoznat s njegovim boravkom, odgovorio je potvrdno, precizirajući da su svi njegovi šefovi s time upoznati, a na pitanje o eventualnom hrvatskom vojnom angažmanu Kotromanović je "kategorički potvrdio da ga tamo nema", prenosi Hina.

Hrvatski ministar odbrane krajem prošle sedmice posetio je irački Kurdistan i razgovorao s tamošnjim predsednikom Masudom Barzanijem.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи