Srbija uložila protest zbog izjava Keruma

Povodom nedavnih izjava gradonačelnika Splita Željka Keruma, ambasador Srbije u Zagrebu uložio protest Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske. Na nastup reagovao i potpredsednik Vlade Hrvatske Slobodan Uzelac. HRT saopšio da ne podržava netolerantne izjave i netrpeljivost.

Ambasador Srbije u Zagrebu Radivoj Cvetićanin uložio je protest Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske povodom nedavnih izjava gradonačelnika Splita Željka Keruma.

U protestu je navedeno, da ovakve izjave ne doprinose razvijanju dobrosusedskih odnosa, kao ni unapređenju regionalne saradnje.

Predstavnici hrvatskog Mnistarstva spoljnih poslova preneli su poruku ambasadoru Srbije  da izjave gradonačelnika Splita ne odražavaju stav ministarstva i da ih ono smatra neprimerenim i neprihvatljivim.

Gradonačelnik Splita Željko Kerum je pre dva dana, gostujući u emisiji Hrvatske televizije "Nedeljom u dva" izjavio da "Srbin nikad nije bio niti će da bude zet u njegovoj familiji", i dodao da su "Hrvatima Srbi i Crnogorci u prošlosti napravili mnogo zla i da zato ne bi pristao da mu uđu u porodicu".

"Srbi nam nikad nisu ništa dobroga doneli pa neće ni sad", odgovorio je Kerum na pitanje o budućem ulasku srpskog kapitala u Hrvatsku, objasnivši da je "vaspitan da tako razmišlja".

Hrvatska radio televizija je izdala saopštenje u kome kažu da ni jedan stav koji gosti izgovore u nekoj od emisija ne predstavlja stav HRT, ali da kolegijum Informativnog programa i HRT u globalu ne podržavaju netolerantne izjave i netrpeljivost koji su se mogli čuti u navedenoj emisiji.

Uzelac zatražio odgovornost HRT

Potpredsednik Vlade Hrvatske Slobodan Uzelac reagovao je na istup splitskog gradonačelnika Keruma i prozvao HRT, zato što se nije ogradila od Kerumovih izjava.

Uzelac je naglasio da ustanove kao što je HRT treba da donesu jasan protokol kojim bi se sprečio govor mržnje kakav je koristio Kerum.

"Slični su nastupi bili u Nemačkoj i Italiji pre pojave fašizma i nacizma, a ono što je počelo kao komedija, završilo je kao tragedija", upozorio je Uzelac.

Kerumove šovinističke izjave, izazvale su brojne reakcije u Hrvatskoj. Veliki deo javnosti i skoro sve političke stranke, izuzev partija krajnje desnice osudile su njegov nastup.

Zvaničnik Istarskog demokratskog sabora i kandidat za predsednika države Damir Kajin rekao da je Kerum rasista i da ga zato treba razrešiti funkcije, iako je legalno izabran za gradonačelnika.

Ombudsman za ljudska prava Željko Malčić rekao je da Kerumov istup, iako predstavlja govor mržnje, zaslužuje političku osudu, ali ne i krivično gonjenje jer nije nikoga poimenično naveo.

Poslanici Samostalne demokratske srpske stranke zahtevaće od Vlade da reaguju na te izjave, a slučaj Kerum bi se mogao naći i na dnevnom redu sutrašnjeg saborskog zasedanja.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи