Slovenija će priznati istopolne brakove

Prema predlogu novog Zakona o porodici, Slovenija će priznati bračnu vezu istopolnih partnera. Ako bude usvojen, zakon će istopolnim brakovima dozvoliti i usvajanje dece.

Slovenija će, prema predlogu novog Zakona o porodici, priznati bračnu vezu istopolnih partnera i tako se priključiti zemaljama za koje takve veze više ne predstavljaju tabu.

Istopolnim brakovima će novi zakon koji je ušao u javnu raspravu, ako bude usvojen, dozvoliti i usvajanje dece, pri čemu će biti neophodna pozitivna odluka suda, koja će kao prioritetnu obavezu uvažavati dobrobit deteta.

"Tim zakonom želimo da izjednačimo zajednicu istopolno usmerenih partnera sa drugim porodičnim zajednicama", rekao je obrazlažući zakon u parlamentu ministar za rad, porodicu i socijalna pitanja Ivan Svetlik.

Predlog novog zakona predviđa ravnopravan status i za vanbračne zajednice, odnosno one koje nisu sklopljene pred matičarem ili u crkvi.

Do sada su u Sloveniji istopolni partneri mogli da usvajaju decu samo u inostranstvu, a ne i kod kuće gde su bili u neravnopravnom položaju.

"Na zakonu je da to sada ispravi", izjavio je ministar pravosuđa Aleš Zalar.

Zakonsko regulisanje bračne veze istopolnih partnera, u najvišem zakonodavnom telu Slovenije ima svoje pobornike ali i protivnike, a u crkvi samo protivnike. U parlamentu su protiv istopolnih brakova pripadnici opozicije.

Janša protiv zakona

Predsednik najveće opozicione partije - Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša, usprotivio se zakonskom priznavanju istopolnih bračnih zajednica, pogotovo usvajanju dece, a predsednik Slovenske narodne stranke Radovan Žerjav ocenio da je to "katastrofa".

Predsednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič najavio je i mogućnost zakazivanja nacionalnog referenduma o tom pitanju.

Tu je, međutim, prepreka Ustavni sud, koji može da zabrani održavanje referenduma, jer je ove godine istopolnu usmerenost ocenio kao "vanrednu okolnost" iz člana 14. Ustava zemlje. Taj član određuje da "vanredne okolnosti" ne smeju biti osnova za neravnopravnost pred zakonom.

Pošto u parlamentu Slovenije većinu čine poslanici vladine koalicije, izvesno je izglasavanje zakona o bračnoj zajednici i pravu na usvajanje dece istopolnih partnera, ali je takođe izvesno da će rasprava o tom pitanju još biti žestoka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи