Читај ми!

Atina ponovo traži otpis duga

Grčka traži otpisivanje još jednog dela državnog duga, kao "nagradu" za svoje reformske napore, ukaže premijer te zemlje Antonis Samaras, dva dana pošto je statistika potvrdila da je privreda ostvarila rast.

"Grčka traži dodatno smanjenje svog javnog duga kao 'nagradu' za svoj uspeh u sprovođenju (evropskog) programa koji će se završiti (krajem decembra)", napisao je premijer u članku za atinski list Katimerini, prenosi Beta.

Brisanjem potraživanja od 105 milijardi evra aprila 2012, Grčka je dobila "najveće restrukturiranje u istoriji javnog duga", a nekoliko meseci kasnije i smanjenje duga za 20 milijardi evra kroz razmenu obveznica koje su bile u privatnom vlasništvu, podsetio je Samaras.

Posle šest godina duboke recesije koja je izazvala pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 25 odsto, grčka statistika je u petak potvrdila povratak privrede u rast od 0,7 odsto u trećem kvartalu što je na godišnjem nivou ravno rastu od 1,7 odsto, a i podaci iz prva dva kvartala ove godine su revidirani naviše.

Samaras je poboljšanje javnih finansija pripisao reformi države koja je od početka dužnicke krize 2010. godine pod nadzorom poverilaca -Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Međunarodni krediti koje je Grčka od tada dobila od EU i MMF iznose 240 milijardi evra čime je javni dug 2013. godine dostigao 175 odsto BDP-a i premašio 318 milijardi evra.

"Potrebno je potvrditi održivost duga", napisao je Samaras i podsetio da se EU na samitu novembra 2012. obavezala na još jedno smanjenje duga pod uslovom da Grčka ozdravi svoje finansije.

Ali, odnosi Grčke s kreditorima sada su ponovo napeti, te je uobičajena, redovna poseta visokih predstavnika trojke (EU, Evropska centralna banka i MMF) poslednjih nedelja nekoliko puta odlagana, uglavnom zbog kašnjenja reformi.

Pred kraj Evropskog programa koji se završava decembra, Grčka želi da se oslobodi strogog nadzora poverilaca i želi da pregovara o mekšem "postprogramu", kakav imaju druge prezadužene zemlje južne Evrope i Irska.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи