Читај ми!

Počelo suđenje Perkoviću i Mustaču

Pred Višim pokrajinskim sudom u Minhenu počelo je suđenje bivšim čelnicima jugoslovenske tajne službe, Udbe, Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču. Optuženi su za učešće u ubistvu političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u okolini Minhena.

Postupak za koji vlada veliki interes medija, počeo je čitanjem optužnice, a očekuje se da budu pročitana i imena svedoka i stručnjaka koji će se pojaviti pred sudom, prenosi Beta.

Optuženi su se na sudu pojavili dobro rasploženi, a tamo su dovedeni iz zatvora Strdelhajm u kojem su boravili od izručenja u aprilu, odnosno u avgustu ove godine, prenosi agencija Hina.

Sudskim većem predsedava sudija Manfred Dauster, koji je bio član sudskog veća koje je 2008. osudilo hrvatskog državljanina Krunoslava Pratesa na doživotni zatvor zbog saučesništva u Đurekovićevom ubistvu.

Hrvatski portali izveštavaju da se ispred zgrade suda u Minhenu okupilo nekoliko desetina Hrvata na skupu podrške nemačkom pravosuđu. Oni su, među ostalim, uzvikivali pogrdne parole na račun predsednika Hrvatske Ive Josipovića.

Za postupak je predviđeno 50 ročišta, a presuda se očekuje u aprilu iduće godine.

Optužnica tereti Mustača da je od 1982. do oktobra 1985. godine bio šef bivše jugoslovenske tajne službe i nadređeni Josipu Perkoviću kojem je, najverovatnije u proleće 1982, naredio organizaciju i ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Perković je stupio u kontakt s hrvatskim državljaninom Krunoslavom Pratesom i uključio ga u ubistvo.

Prema optužnici, Prates je dao kopiju ključa jedne garaže u Volfratšauzenu, koju je Đureković koristio kao štampariju, zasad nepoznatim osobama koje su ubile Stjepana Đurekovića.

Hrvatski mediji podsećaju da je tokom suđenja Pratesu, koji je 2008. osuđen na doživotni zatvor, postavljena teza da je Đureković ubijen zbog spoznaja o navodnoj umešanosti Vanje Špiljka, sina kasnijeg predsednika predsedništva Jugoslavije Mike Špiljka, u malverzacije oko finansijskog poslovanja naftne kompanije "INA" u kojoj je Stjepan Đureković radio kao direktor marketinga pre nego što je otišao u Nemačku.

Josip Perković izručen je 24. januara ove godine Nemačkoj, a Mustač tri meseca kasnije, čime je završena sedmomesečna pravno-politička afera koja je uzburkala i podelila političku scenu u Hrvatskoj, ali i dovela do sukoba Hrvatske s Nemačkom i Evropskom komisijom.

Hrvatska je uoči ulaska u EU u julu prošle godine ograničila primenu evropskog naloga za hapšenje na krivična dela počinjena posle avgusta 2002. godine što je onemogućilo izručenje Josipa Perkovića Nemačkoj.

Ta odrednica je pod pritiskom EU ukinuta od 1. januara, što je omogućilo hapšenje Perkovića i Mustača.

Obojica od početka tvrde da nemaju veze s ubistvom Stjepana Đurekovića i da su žrtve lažnog svedočenja bivšeg operativca Vinka Sindičića koji je početkom godine u pismu koje je objavila Perkovićeva odbrana naveo da je kao krunski svedok nemačkog pravosuđa lažno svedočio u slučaju Đureković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара