Albanci protiv Makedonske enciklopedije

Albanci u Makedoniji žestoko se protive objavljivanju enciklopedije u kojoj se navodi da su poznati kao Arbanasi, Arnauti ili Šiptari i da su naselili Makedoniju u 16. veku.

U Makedoniji se ne smiruju žestoke reakcije nezadovoljnih političkih stranaka i organizacija Albanaca povodom Makedonske enciklopedije koju je u četvrtak objavila Makedonska akademije nauka i umetnosti (MANU).

Albanci navode da je publikacija tendenciozna i da ne oslikava realnost svih naroda, posebno albanskog u Makedoniji, piše Slobodna Evropa.

U Enciklopediji se navodi da su se Albanci na prostor Makedonije doselili uglavnom nakon 16. veka, da su poznati i kao Arbanasi, Arnauti ili Šiptari, da je Oslobodilačka Narodna Armija bila trenirana od strane američkih i britanskih specijalaca 2001. godine, te da je Ali Ahmeti nekadašnji lider ONA kontroverzna ličnost koja je bila optužena za ratne zločine.

Poslanik vladajuće albanske stranke Demokratske unije za evropsku integraciju Dževad Ademi izjavio je da traži povlačenje ove publikacije i najavio sudske postupke protiv Makedonske akademije nauka i umetnosti i autora Enciklopedije kod domaćih i stranih sudova.

"Ako je Vlada, preko Ministarstva kulture sponzor, mora da zatraži povlačenje ove publikacije", izjavio je Ademi.

I ostale albanske stranke izašle su sa istim zahtevima uz ocene da je ova publikacija uvredljiva za Albance i zatražili njeno povlačenje.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво