Читај ми!

Slovenija, bura zbog jugonostalgične izjave

Slovenačka demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše je od predsednika parlamenta Milana Brgleza zatražila da objasni svoje izjave za list "Mladina" koje se mogu shvatiti kao jugonostalgične, odnosno odobravanje postupaka režima u bivšoj Jugoslaviji i nepoštovanje sopstvene države, prenela je agencija Hina.

Brglez je, naime, u nedavnom razgovoru za  Mladinu, između ostalog, rekao da samostalna Slovenija "u smislu državotvornosti" predstavlja "korak nazad", kao i da je bivša SFRJ, u okolnostima u kojima je delovala, imala međunarodni kredibilitet i identitet, iako je nastala komunističkom revolucijom.

Takve izjave u slovenačkoj javnosti izazivaju neodobravanje i podele, pa ih je potrebno dobro objasniti, upozorio je u otvorenom pismu Brgleza predsednik zastupničkog kluba SDS-a Jože Tanko.

Na Brglezove sporne izjave za Mladinu još oštrije je reagovalo više udruženja bliskih Janšinoj stranci koja su od Brgleza zatražila da razmisli o ostavci.

Udruženja "Evropska Slovenija" i "Vrednosti slovenačkog osamostaljenja", u otvorenom pismu Brglezu, navode da njegove opaske da je Slovenija u odnosu na vreme bivše SFRJ izgubila "komparativne prednosti" u regionu, kao i da bi Slovenci u osnovnim školama zato opet trebalo da uče "srpsko-hrvatski", sugerišu da on nije prekinuo sa starim političkim mentalitetom i jugonostalgijom.

U pismu se, takođe, navodi da se zato postavlja pitanje može li on predstavljati državu i njene ustavne vrednosti.

Brglez je član stranke premijera Mire Cerara (SMC) i jedan od njenih osnivača, a do ulaska u politiku bio je profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Ljubljani.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво