Slovenci prikupljaju potpise za referendum

Slovenačka narodna stranka počela prikupljanje potpisa građana za referendum kojim bi se odbacio arbitražni sporazum Slovenije i Hrvatske nakon što ga ratifikuju oba parlamenta, a pre ulaska Hrvatske u EU.

Slovenačka narodna stranka (SLS) počela je da prikuplja potpise za referendum kojim bi arbitražni sporazum premijera Hrvatske i Slovenije o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora sa Evropskom unijom bio odbačen ukoliko ga ratifikuju parlamenti u Ljubljani i Zagrebu.

"SLS jeste za brz ulazak Hrvatske u EU, ali ne sa slovenačkom teritorijom ili morem", rekao je predsednik te stranke Radovan Žerjav, otvarajući u centru Ljubljane štand na kojem će Slovenci moći da daju svoj potpis za organizovanje referenduma o arbitražnom sporazumu, preneli su slovenački i hrvatski mediji.

SLS sa Partijom mladih ima pet od 90 poslanika u slovenačkom parlamentu.

Žerjav je ocenio da "najnoviji događaji, a posebno dogovor da se prema arbitraži krene od drugog predloga" komesara EU za proširenje Olija Rena "ne jamče Sloveniji teritorijalni kontakt s otvorenim morem".

Prema slovenačkom zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, pokretači zakonodavnog referenduma moraju u roku od 30 dana da prikupe 40.000 potpisa punoletnih građana kako bi se organizovao referendum, prenela je hrvatska agencija Hina.

Referendumom se može potvrditi ili poništiti zakon prihvaćen u parlamentu ili međunarodni ugovor, ali samo u zakonskom roku koji predvidi parlament i to nakon što su zakon ili ugovor stupili na snagu.

SLS smatra da će uspeti da sakupi neophodan broj potpisa za mesec dana i najavila je da će slične štandove otvoriti i u drugim gradovima.

SLS se protivi da se na arbitraži odlučuje o "spornim teritorijama", jer smatra da one ionako pripadaju Sloveniji.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво