Читај ми!

Grčka ponovo staje na svoje noge

Premijer Grčke Antonis Samaras rekao je da će ta zemlja, prvi put posle osam godina, ostvariti pozitivan privredni rast u trećem kvartalu ove godine, poručivši da Grčka "ponovo staje na svoje noge" uz pad javnog duga.

U roku od nekoliko godina izveli smo više reformi nego u prethodnih nekoliko decenija, rekao je Antonis Samaras otvarajući Međunarodni sajam u Solunu, kada grčki lideri tradicionalno najavljuju ekonomsku politiku za narednu godinu, prenosi AP.

U svom godišnjem govoru o ekonomskom stanju, Samaras je predstavio "mapu puta" za naredni period, služeći se "istinom kao jedinim oružjem", navodi grčka agencija ANA, prenosi Tanjug.

"Ove godine Grčka ponovo staje na svoje noge, što je bolno, ali se uspravlja. Više se ne osvrćemo na prošlost, koja nas toliko boli, već gledamo u budućnost, u novu Grčku", rekao je Samaras.

Samaras je, posle više od četiri godine stroge štednje, pozdravio "uspeh bez presedana" u izvlačenju teško zadužene zemlje iz najdublje finansijske krize u koju je dosad zapala i rekao da će Grčka u narednim mesecima dobiti zvaničnu potvrdu da je njen javni dug održiv.

Grčki premijer je, takođe, pozdravio "uspeh u reformisanju zdravstva, socijalnog osiguranja i obrazovanja" postignut smanjenjem prekomernih troškova i suzbijanjem pronevere.

Obećao je smanjenje nepopularnih poreza uvedenih u zenitu dužničke krize, kao što je porez na ulje za loženje koji će, kako je obećao, biti smanjen za 30 odsto, čime se poništava mera uvedena 2012. koja nije donela dodatu vrednost, a negativno se odrazila na prirodnu sredinu, prenosi AP.

Premijer je, takođe, najavio smanjenje solidarnog poreza, ali i planove za povećanje broja rata za otplatu dugova na neplaćene poreze i socijalne doprinose.

Rekao je i da će osnovati razvojni fond za pomoć malim i srednjim preduzećima i smanjiti cene električne energije za industriju.

Vlada će, prema njegovim rečima, pojednostaviti procedure za isplatu penzija.

Samaras je ukazao da nije moguće vratiti plate i penzije na nivo od pre krize, ali je obećao povećanje broja zaposlenih u vojsci i policiji, uz "značajno povećanje plata" ukoliko to budžet bude dozvoljavao.

Kao i svake godine prilikom otvaranja sajma trgovine u Solunu, kada grčki premijer tradicionalno drži govor o ekonomiji, u Solunu se i danas očekuju antivladini protesti, ali blaži nego prethodnih godina.

U svakom slučaju, za bezbednost se brine 4.000 policajaca, a policija je zabranila protestna okupljanja u većem delu centra grada od danas u 18 sati do ponedeljka u šest ujutro.

Juče je, uoči posete Samarasa Solunu, u tom gradu demonstriralo oko 2.000 policajaca, vatrogasaca i pripadnika obalske straže.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво