Crnogorska opozicija traži smenu ministra prosvete

Direktor cetinjske Gimnazije smenjen zbog stava Ministarstva prosvete da se ne sme javno pojavljivati u društvu mitropolita Amfilohija, tvrdi crnogorska opozicija. Đaci iz protesta ne idu u školu od početka godine, opozicija traži smenu ministra.

Više opozicionih stranaka u Crnoj Gori zatražilo je hitnu smenu ministra prosvete Sretena Škuletića zbog "stava Ministarstva da Miomir Đurišić ne može biti direktor cetinjske Gimnazije, zato što se javno pojavljivao sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem".

Narodna stranka je u saopštenju pitala "da li je moguće da se u zemlji koja je aplicirala za članstvo u EU klasičnim parapolicijskim načinima može eliminisati čovek zbog svojih verskih uverenja?"

Predsednik Liberalne partije Andrija Popović je ocenio da je Đurišić dobro obavljao dužnost direktora cetinjske Gimnazije i da je to jedino važno, a ne s kim se privatno viđa.

Gradonačelnik Cetinja Milovan Janković izjavio je da je od Ministarstva prosvete dobio sugestiju "da ne bi trebalo da podržava bivšeg direktora cetinjske gimnazije Miomira Đurišića, zato što je on često viđan u društvu mitropolita Amfilohija".

Pomoćnik crnogorskog ministra prosvete Marko Jokić negirao je navode gradonačelnika Jankovića, navodeći da je reč o kuloarskim pričama.

Đaci bojkotuju nastavu

Đaci cetinjske Gimnazije ne pohađaju nastavu od početka školske godine jer traže da se na funkciju direktora vrati Miomir Đurišić.

Na sednici Školskog odbora 1. jula Đurišić je ponovo izabran za direktora. Predstavnik Ministarstva je tada glasao protiv njegovog izbora, a Đurišićev protivkandidat Orhan Grbović je uložio prigovor.

U međuvremenu je, kako je obrazloženo, zbog proceduralnih razloga raspušten Školski odbor i formiran novi, u kome su uglavnom članovi ili simpatizeri DPS-a, kako javlja agencija Beta.

Za vršioca dužnosti direktora Gimnazije na Cetinju bila je izabrana Rada Perišić, ali je ona u ponedeljak podnela ostavku.

Đurišić ima podršku većine učenika i profesora, kao i većine građana Cetinja koji danima protestuju.

Učenici od početka godine uz podršku profesora drže javne časove na kojima, uz odlomke govora iz Volterovih, Hegelovih dela, pričaju o demokratiji, izbornom zakonodavstvu.

Učenici se za sada ne obaziru na upozorenja Ministarstva da bi mogli biti izbačeni iz škole jer već odavno svi imaju po 25 neopravdanih časova.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара