NATO vežba u Banja Luci

Vežba NATO-a "Združeni napor"održana u Banja Luci. U banjalučkoj kasarni "Kozara" u vežbi učestvovalo 650 oficira iz 39 zemalja.

Vojna vežba "Združeni napor 2009" pripadnika NATO  u banjalučkoj kasarni "Kozara" održana je u prisustvu predstavnika najviših organa vlasti u BiH, RS, Oružanih snaga BiH, kao i predstavnika zemalja čiji su vojnici učestvovali u manevrima.

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić istakao je na ceremoniji zatvaranja da ga posebno raduje da je prvi put domaćin ovakve vežbe zemlja koja još nije punopravni član NATO.

"Ova činjenica jasno ukazuje da BiH sigurno kreće ka ovoj bezbednosno-političkoj integraciji i da će, s obzirom na pokazano na ovoj vežbi, u njih stupiti kao ravnopravan član i pouzdan partner", rekao je Komšić dodajući da je ovo dokaz zrelosti Oružanih snaga BiH, Predsedništva i Ministarstva odbrane.

Komšić je rekao da vlasti u BiH moraju biti još odlučnije da zemlju što brže pokrenu i dovedu do "željenog, strateškog cilja" - punopravnog članstva u NATO-u.

Za ministra odbrane BiH Selma Cikotića današnja ceremonija zatvaranja vežbe "Združeni napor 2009" simbolizuje početak jedne nove etape puta BiH ka punopravnom članstvu u NATO.

Američki ambasador u BiH Čarsl Ingliš ocenio je da je BiH kroz vežbu pokazala svoju profesionalnost, gostoprimstvo i sposobnost da bude dobar domaćin.

"Naše oružane snage su spremne da pomognu BiH u obuci, stručnim kadrovima i zajedničkim vežbama poput ove, kako bi BiH sprovela reforme koje su neophodne na njenom putu ka ostvarivanju cilja, članstvu u NATO", rekao je Ingliš.

Ambasador je naveo da slika pripadnika jedinstvenih oruženih snaga BiH, svih u istoj uniformi, pod jednom zastavom i jedinstvenom civilnom komandom pokazuje koliko je napredak BiH postigla na putu ka NATO savezu.

Vojna vežba "Združeni napor 2009", koja je u banjalučkoj kasarni "Kozara" počela 3. septembra, bila je posvećena testiranju interoperativnosti i kompatibilnosti telekomunikacionih sistema zemalja članica Severnoatlantske alijanse i Partnerstva za mir NATO.

U vežbi je učestvovalo oko 650 vojnika iz 39 zemalja, članica NATO i Partnerstva za mir.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво