Dodik: Ustavne promene nisu prioritet

Ustavne promene BiH nisu prioritet niti uslov za evropske integracije i zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika, rekao premijer Republike Srpske Milorad Dodik. Građani RS treba na referendumu da se izjasne o ulasku u NATO, tvrdi Dodik.

Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da ustavne promene u Bosni i Hercegovini nisu prioritet, jer one nisu uslov za evropske integracije i zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika.

"Odluka o tome da li će se učestvovati u ustavnim promenama, može isključivo doneti parlament Republike Srpske", rekao je Dodik posle razgovora sa predsednicima Demokratskog narodnog saveza Markom Pavićem i Socijalističke partije RS Petrom Đokićem.

Dodik je naveo da treba reafirmisati poziciju Republike Srpske, kao strane koja je potpisala Dejtonski sporazum, pa time i Aneks IV, koji je Ustav BiH.

"Godinama je namerno ignorisano da je Republika Srpska strana potpisnica Dejtonskog sporazuma i da zato imamo pravo na sve informacije i izveštaje visokog predstavnika o tome kako se realizuju aneksi", rekao je Dodik novinarima.

Premijer je ponovio da će RS 2011. godine samostalno izvršiti popis stanovništva, ako na nivou Bosne i hercegovine ne bude moguće doneti zakon o popisu stanovništva. Srpski predstavnici u parlamentu BiH insistiraju da prilikom popisa bude i izjašnjavanje građana o nacionalnosti, veri i jeziku kojim govore.

"Neki su nam rekli da to nije ono što želi Evropa, ali mi želimo da izvršimo popis i u tome nas niko ne može sprečiti. Onaj ko misli da to nisu relevantni podaci neka ih ne koristi, a onaj ko misli da su relevantni neka ih koristi", naveo je Dodik.

Referendum o ulasku u NATO

Premijer RS je ponovio da građani tog entiteta na referendumu treba da se izjasne da li su za ulazak Bosne i Hercegovine u NATO.

"U svim evropskim zemljama prethodila je odluka i referendum o tom statusu, te ne vidim zašto bi bilo problematično da to uradimo i ovde. Mi ne vidimo mogućnost da se sprovede jedinstven referendum na nivou BiH", naveo je premijer RS.

Dodik smatra da treba organizovati odvojene referendume u oba entiteta i na bazi rezultata tih izjašnjavanja definisati zajednički stav organa Bosne i Hercegovine.

Komentarišući izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da treba ukinuti tročlano Predsedništvo BiH i uvesti funkciju predsednika i dva potpredsednika BiH koji bi se rotirali, Dodik je rekao da o tome "odlučuje RS, a ne Incko".

"Mi ćemo odlučiti. Mi smo protiv toga i ostaće Predsedništvo BiH i to ne može da se menja", poručio je Dodik.

Premijer RS je optužio pojedine međunarodne predstavnike u BiH da "mešetare", poručujući da on "nije ničija dadilja da im ispunjava želje".

Dodik je naveo da se putem pojedinih medija, prvenstveno onih iz Federacije BiH, "širi priča o kriminalizaciji" aktuelne vlasti u RS, kako bi se na sledećim izborima dovela nova politička struktura.

"Planiramo da donesemo zakon o informisanju sličan onom u Srbiji", zaključio je Dodik.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи