Kardinal Bozanić u Jasenovcu

Kardinal Josip Bozanić će prvi put posetiti spomen područje nekadašnjeg koncentracijonog logora Jasenovac i Staru Gradišku. Poseta je najavljena za sledeći četvrtak, 24. septembra.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić posetiće iduće sedmice Jasenovac i Staru Gradišku, mesta u kojima su bili bivši ustaški logori smrti.

Ured za odnose s javnošću Zagrebačke nadbiskupije prosledio je medijima informaciju Nadbiskupskog duhovnog stola da će na nivou nadbiskupije 24. septembra biti organizovano svešteničko hodočašće "u kome će posebno mesto imati svetli likovi sveštenika koji su svojom žrtvom i svedočanstvom vernosti Hristu i Crkvi kroz razne nedaće u daljoj i bližoj prošlosti ostali istinsko nadahnuće novim naraštajima".

Osim kardinala Bozanića u Jasenovac i Staru Gradišku ići će i pomoćni biskupi i sveštenici Zagrebačke nadbiskupije.

Nakon posete Stare Gradiške, nekadašnjeg mesta stradanja, ali i i Jasenovca u kome će obići župnu crkvu i memorijalno područje konclogora, Bozanić će boraviti i u Petrinji gde će služiti liturgiju u novoj crkvi.

Biskupi i nadbiskupi katoličke crkve do nedavno izbegavali su da posete nekadašnji jasenovački kompleks logora u kome je bila i Stara Gradiška i u kome je, po službenim procenama u Hrvatskoj, pobijeno između 80 i 100.000 ljudi, od kojih je preko 76 hiljada identifikovano imenom i prezimenom. Pominju se i mnogo veće brojke.

U aprilu Jasenovac su službeno posetili sadašnji predsednik Hrvatske biskupske konferencije đakovački i sremski nadbiskup i mitropolit Marin Srakić, požeški biskup Antun Škvorčević, sremski biskup Đuro Gašparović i pomoćni biskup đakovački Đuro Hranić. Tada je Srakić naglasio da je Jasenovac zapravo "ljaga za hrvatski narod".

Katolička crkva je svoje biskupe masovno slala u austrijsku varošicu Blajburg gde se svakog maja održava komemoracija pripadnicima kvislinških formacija pobijenih na kraju Drugog svetskog rata, kako u borbama koje su trajale do 15. maja 1945, tako i usled osvetničkih likvidacija od strane partizana.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво