Читај ми!

Sukobi i protesti u Sarajevu

Oko 250 nezadovoljnih građana BiH sukobilo se s policijom pošto su protestovali ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH. Demonstranti su se zatim okupili ispred zgrade Vijećnice, koja je večeras svečano otvorena, kako bi političarima preneli svoje poruke.

U Sarajevo su pešice stigli članovi plenuma i neformalnih grupa iz petnaestak gradova BiH kako bi zatražili ispunjavanje deset zahteva, među kojima je ostavka Vlade Federacije BiH, javlja portal Kliks. 

Iako najavljene kao masovne, demonstracije pred zgradom Parlamenta FBiH, nazvane simbolično "Pet do 12", okupile su samo nekoliko stotina građana.

Nakon što ih u zgradi Parlamenta Federacije BiH niko nije primio, demonstranti su krenuli prema zgradi Vijećnice, gde je večeras bilo svečano otvaranje, i sukobili se sa policijom, javlja Kliks.

Pre polaska pred zgradu Vijećnice, demonstranti su tražili da im se obrati neko od članova izvršne i zakonodavne vlasti, međutim, u zgradi Parlamenta FBiH danas nije bilo nikoga, pa su se nezadovoljni građani uputili prema Vijećnici.

"Ljudi su ogorčeni neradom vlasti. Nepravda i korupcija su na svakom koraku u državi u kojoj zakoni vrede za jedne, a za druge ne", rekla je je Meliha Bajramović iz Plenuma ZDK.

Policija je ispred Vijećnice napravila kordon i nije dozvoljavala građanima da priđu parku kod Šeher-Ćehajinog mosta, u kojem će biti održan performans.

Vijećnica, koja je oštećena 1992. godine nakon 18-godišnje obnove svečano je otvorena. Obezbeđuje je veliki broj policajaca, a deo demonstranata najavilo je ranije da će tamo pokušati da dođu do političara i prenesu im svoje poruke. 

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da otvaranje Većnice predstavlja pobedu dobra nad zlom. 

Oni traže puštanje Mensura Hodžića zvanog Beko, jednog od učesnika protesta, koji je juče uhapšen u blizini Narodnog pozorišta, zatim vanrednu sednicu Federalne vlade na kojoj će se raspravljati o zahtevima plenuma.

Demonstranti su pozvali sve obespravljene i nezadovoljne građane FBiH da im se pridruže na protestima, jer samo tako mogu do svojih prava. Poručili su da nisu nikakvi kriminalci ni teroristi, već obespravljeni radnici, borci, penzioneri, studenti, prenosi Fena.

Današnji protest pokrenuli su aktivisti i učesnici plenuma građana iz nekoliko gradova u FBiH, izrasli iz protesta u Federaciji, koji su počeli pre tri meseca, sa socijalnim zahtevima, ali i zahtevima za smenom federalne i kantonalnih vladi, od kojih su neke podnele ostavke.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво