Kazne za zadarske maturante

Upravnik Pomorske škole iz Zadra, Svetko Perković, čiji su maturanti u Pragu napali vršnjake iz Srbije, poručuju da uzrok sukoba nije bio ideološke prirode, već da iza svega stoji - fudbal.

Svetko Perković, upravnik Pomorske škole iz Zadra, čiji su maturanti u Pragu napali vršnjake iz Srbije, izjavio je da do incidenta "nije došlo zbog ideoloških razloga već zbog nezrelosti i previše alkohola", ali i najavio da će sankcionisati napadače.

Prema rečima upravnika škole, zadarski maturanti su gimnazijalce iz Beograda napali jer su umesto za Hrvatsku, koja je igrala fudbalsku utakmicu s Engleskom, u vreme TV prenosa, "navijali za Engleze".

U izveštaju koji je profesorka, vođa puta, dostavila Perkoviću istaknuto je da je zadarske maturante razbesnilo što su za vreme TV prenosa utakmice Engleska - Hrvatska, maturanti iz drugih zemalja, među kojima i oni iz Matematičke gimnazije iz Beograda, navijali za Englesku.

Prema njihovim navodima, točio se alkohol, štošta se dobacivalo, a došlo je i do fizičkog sukoba.

Zadrani su beogradske maturante dočekali ispred hotela i počeli ih vređati na nacionalnoj osnovi, a sukob je zaustavila profesorka koja ih je poterala u hotel. "Srpski su učenici noć proveli u autobusu, jer su se bojali da će u hotelu biti prebijeni", naveli su oni.

Perković je za "Slobodnu Dalmaciju" izjavio da je ponašanje njegovih učenika bilo neprimereno i da se ne može opravdati jer nisu smeli da zaborave da su u inostranstvu predstavljali i školu i Hrvatsku.

Najavio je sankcionsanje takvog vladanja jer učenici u takvoj situaciji "ne zaslužuju pokroviteljski stav kakav inače ima prema njima".

Rekao je i da incidentu ne misli davati dodatnu pažnju jer bi to pojedince moglo ohrabriti.

"Da postoji bilo kakav ozbiljan razlog, ja bih se izvinio beogradskim maturantima i njihovim profesorima, ali tome nije kumovala nikakva ideologija već dve čaše piva previše i nedostatak zrelosti", rekao je Perković.

On je naglasio da je 20 maturanata koji su učestvovali u incidentu, zajedno s roditeljima pozvano na razgovor i da je Pomorska škola do sada slične incidente kažnjavala opomenom pred isključenje.

Ranije danas profesor i vođa puta beogradske škole Željko Ležaja rekao je da su najodgovorniji za napad, koji je prošle sedmice zadesio učenike trećeg razreda Matematičke gimnazije na ekskurziji u Pragu, hrvatski profesori, jer nisu u tom trenutku bili pored svojih pripitih učenika.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da su samo prisebnost Beograđana - vođe puta, profesora i vozača - kao i dostojanstveno ponašanje učenika, doveli do smirenja već izuzetno napete situacije ispred hotela u kome su odseli i đaci iz Hrvatske, tako da se sve završilo sa nekoliko udaraca.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи