Makedonija: Opozicija ne priznaje rezultate izbora

Opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije ne priznaje izborni rezultat VMRO - DMPNE na vanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji i tražiće ponavljanje izbora. Rezultate izbora ne priznaje ni albanska opoziciona DPA Menduha Tačija.

Evropska komisija smatra da je nastala "nesrećna situacija" nakon izbora u Makedoniji jer opozicija ne priznaje proglašenu pobedu vladajuće stranke. Iako VMRO-DPMNE nije uspeo da dostigne "magični broj" od 62 poslanika, koliko mu je bilo potrebno za apsolutnu većinu, za pet mandata je popravio svoj učinak sa prethodnih izbora, javlja Tanjug.

SDSM ostaje najveća opoziciona partija čiji potezi će imati jak uticaj na političke procese, posebno posle najave bojkota izbornih rezultata. Socijaldemokrate, međutim, ne priznaju rezultate izbora i traže njihovo ponavljanje.

"SDSM odbija da prizna rezultate parlamentarnih i predsedničkih izbora i zahteva tehničku vladu radi održavanja fer i poštenih izbora", rekao je lider te stranke Zoran Zaev odmah po zatvaranju biračkih mesta i još pre prebrojavanja glasova.

On smatra da je aktuelna vlada izvela izbornu krađu jer su, kako tvrdi, prekršeni svi članovi izbornog zakona.

Zaev je rekao da u Makedoniji "nema demokratije bez poštenih izbora a uspešne Makedonije nema bez demokratije".

Lider SDSM-a je rekao da su interesi građana Makedonije prioritet te stranke i da je ta stranka učinila sve da ne izazove ustavnu krizu. Najavio je da će već od danas organi SDSM-a i svih opozicionih stranaka doneti odluke o narednim koracima.

"Sve opcije su otvorene", poručio je Zaev optuživši vladu za nefer, nedemokratske i necivilizovane izbore, kao i za pritiske na javnu upravu, preduzeća i korisnike socijalne pomoći.

S druge strane, ni lider albanske DPA Manduh Tači ne priznaje pobedu DUI i sebe smatra jednim legitimnim predstavnikom Albanca.

Evropska komisija je u Briselu stavila do znanja da je nastala "veoma nesrećna situacija" za Makedoniju, gde je vladajuća stranka proglasila pobedu na jučerašnjim parlamentarnim i predsedničkim izborima, a opozicija saopštila da zbog izbornih prevara ne priznaje rezultate glasanja, javlja Beta.

Peter Stano, predstavnik za štampu evropskog komesara za proširivanje Štefana Filea, saopštio je da Evropska komisija pomno prati razvoj u Makedoniji posle jučerašnjih izbora.

Kako je naglasio, "u potpunosti smo upoznati sa saopštenjem vođe glavne opozicione stranke SDSM Zorana Zaeva, koji je izrazio duboko nezadovoljstvo zbog načina na koji su održani izbori i odlučio da ne prizna rezultate tih izbora".

Stano je predočio da je "takva situacija veoma nesrećna za tu zemlju i svi politički vođi moraju biti u potpunosti svesni svojih odgovornosti s tim u vezi".

A Evropska komisija će, pre nego što iskaže bitnije ocene o izborima u Makedoniji i tamošnjoj situaciji, uz iznošenje svojih zaključaka, sačekati na ocene toka izbora koje će dati posmatračka misija OEBS-a, istakao je portparol evropskog komesara za proširivanje.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи