Slovenija dobila ono što nije imala

Pitanje granice biće rešeno arbitražom ili bilateralnim sporazumom pre nego što Hrvatska uđe u Evropsku uniju, rekao slovenački premijer Borut Pahor. Hrvatska "pristala da Slovenija ima kontakt sa otvorenim morem, što je osnov za vraćanje na pregovarački sto".

Slovenački premijer Borut Pahor rekao je da je "Slovenija dobila ono što do sada nije imala" i da je obaveza Hrvatske da "pitanje granice shvata kao deo pregovaračkog procesa".

U sinoćnim razgovorima u dva studija centralnih televizija, Televizije Slovenija i Pop televizije, slovenački premijer je komentarisao rezultate razgovora sa hrvatskom koleginicom Jadrankom

Kosor, koji su u ovoj fazi rešavanja međudržavnih problema završeni u prošli petak.

"Mislim da svi možemo biti veoma zadovoljni. Slovenija je dobila ono što do sada nije imala, a to je obaveza Hrvatske da pitanje granice

shvata kao deo pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom", rekao je Pahor.

Slovenački ministar je rekao da će "pitanje granice biti rešeno bilo arbitražom bilo bilateralnim sporazumom pre nego što Hrvatska uđe u Evropsku uniju, pri čemu je ključno to što je Hrvatska "pristala na drugi Renov predlog kao osnovu za razgovore i spremna je da se vrati za pregovarački sto".

Drugi predlog evropskog komesara za proširenje Olija Rena za rešenje pitanja slovenačko-hrvatske granice predviđa u trećem članu da Slovenija ima kontakt sa otvorenim morem, zbog čega je Hrvatska, nezadovoljna tom činjenicom, u junu mesecu prekinula pregovore.

Pahor je demantovao navode o velikim pritiscima SAD i EU na Sloveniju da deblokira hrvatske pristupne pregovore sa EU, ali je potvrdio da je razgovarao sa njima tokom leta i da su ti razgovori bili "veoma korisni".

Pitanje granice deo pregovaračkog procesa sa EU

Slovenački premijer je, pored ostalog, komentarisao izjavu hrvatskog predsednika Stjepana Mesića da je premijerka Kosor "zabila Sloveniji gol", i to pripisao činjenici da tamošnja politika mora svojoj javnosti da objasni zbog čega je pristala na to da je pitanje granice deo pregovaračkog procesa sa EU.

Odluku Slovenije da povuče blokadu hrvatskih pregovora moraju potvrditi odbori slovenačkog parlamenta za spoljnu politiku i za evropska pitanja, što bi trebalo da se desi sutra.

Narodnjaci će na predstojećoj sednici dva odbora zahtevati dodatni zaključak da slovenačka Vlada od Hrvatske zahteva hitno uklanjanje kontrolnih punktova u Sečovlju i Hotizi, hrvatskih uzgajališta školjki u Piranskom zalivu i svih graničnih obeležja, koje je Hrvatska postavila na slovenačkoj teritoriji.

Pahor se u sinoćnjem razgovoru za dve centralne televizije usprotivio toj mogućnosti, jer smatra da dok granica ne bude definisana nije jasno do koje tačke Hrvatska treba da izvrši povlačenje.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво