Nemačka štampa o sporu Slovenije i Hrvatske

Granični spor između Slovenije i Hrvatske bio je apsurdan, a promena stava Slovenije nije došla iznenada jer je zemlja bila usamljena u EU, piše "Zidojče cajtung". Spor će morati da bude rešen pre nego što Hrvatska postane članica Unije, rekao Samuel Žbogar.

"Bio je to apsurdni spor", piše nemački list "Zidojče cajtung" povodom dogovora Hrvatske i Slovenije o nastavku hrvatskih pristupnih pregovora sa Evropskom unijom i nastavku pregovora o rešavanju graničnog spora.

"Promena stava Slovenije nije došla iznenada. Ova zemlja je bila usamljena u EU zbog svog stava. Na kraju je bila ugrožena politika proširenja EU, a time i stabilnost na celom Balkanu", navodi "Zidojče cajtung".

List ocenjuje da je sporazum bio moguć tek nakon ostavke Iva Sanadera, koji se "populističkim metodama, iz čisto unutrašnjopolitičkih motiva, suprotstavljao Sloveniji".

"Njegova naslednica Jadranka Kosor ulagala je nade u tihu diplomatiju i uz podršku švedske i austrijske vlade došlo je do približavanja", ističe "Zidojče cajtung".

Pa ipak, nije sigurno da će Hrvatska do kraja 2010. moći da okonča razgovore o pristupanju EU, jer najpre mora da reformiše korumpirano pravosuđe i da brzo privatizuje velika državna preduzeća, zaključuje nemački list, a prenosi "Dojče vele".

Komentator lista "Folksštime" iz Magdeburga, pak, smatra da će Evropska unija već iduće godine Hrvatsku primiti u svoje redove, kao 28. članicu.

"To će probuditi nade i kod ostalih zemalja Balkana, od Srbije do Albanije, koje sve žele da postanu članice briselskog kluba. Ali, to će malo potrajati. Velik je, naime, hor glasova onih koji upozoravaju na opasnosti prevelike EU", piše list "Folksštime".

Žbogar: Rešenje spora pre članstva u EU

Ministar spoljnih poslova Slovenije Samuel Žbogar odbacio je bojazni da bi Hrvatska mogla da postane članica Evropske unije, a da najpre ne reši problem granice sa Slovenijom i to samo kroz dogovor o načinima za njegovo rešavanje.

Žbogar je u emisiji RTV Slovenija rekao da još postoji mogućnost da dve države reše pitanje granice, pre ulaska Hrvatske u EU, ukoliko se ono rešava bilateralno, prenela je STA.

Prema njegovim rečima, ta mogućnost je sadržana u zajedničkom saopštenju premijera Slovenije i Hrvatske Boruta Pahora i Jadranke Kosor, koje je poslato Švedskoj kao predsedavajućoj EU.

U tom saopštenju navedeno je da nijedan dokument koji je Hrvatska poslala EU u pregovaračkom procesu ne prejudicira državnu granicu Hrvatske i Slovenije.

Ipak, mnogo je verovatnije da će dve države pitanje granice izneti pred arbitražni tribunal, što će, zapravo, biti rešenje spora, smatra Žbogar.

"Ukoliko ovlastimo arbitražni tribunal da odlučuje o granici, onda ćemo unapred prihvatiti odluku tog tribunala. A, to praktično rešava pitanje granice", rekao je Žbogar.

"Struktura arbitražnog tribunala odgovaraće onoj koja je predviđena najnovijim predlogom evropskog komesara za proširenje Olija Rena od 15. juna", objasnio je Žbogar.

Tribunal će biti sastavljen od jednog slovenačkog i dvojice hrvatskih sudija, kao i tri sudije koje će države izabrati sa liste koju će predložiti Evropska komisija.

Šef slovenačke diplomatije odbacio je mogućnost da bi pitanje granice mogao da rešava Međunarodni sud pravde u Hagu, navela je slovenačka novinska agencija.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво