Читај ми!

Protesti u Tuzli, Zenici i Sarajevu

Novi protesti u Federaciji BiH. Na ulicama Tuzle uglavnom radnici firmi dovedenih do stečaja. Demonstranti u Zenici traže nestranačku vladu. U Sarajevu se okupilo nekoliko stotina građana koji su ponovo blokirali saobraćaj u blizini Predsedništva.

Stotine demonstranata ponovo su se okupile u Tuzli i Zenici, nezadovoljne socijalnim položajem, a protesti su nastavljeni i u Sarajevu, iako su privukli znatno manje učesnika.

Na ulicama Tuzle našli su se uglavnom radnici firmi dovedenih do stečaja koji su i podstakli početak protesta u tom i drugim gradovima Federacije BiH, 5. februara.

Radnici su najpre protestovali pred sedištem kantonalnog suda i tužilaštva gde su tražili brže procesuiranje odgovornih za lošu privatizaciju firmi čiji je krajnji rezultat njihova propast.

Tokom šetnje tražili su i ostvake opštinskih vlasti i što brže imenovanje nove kantonalne vlade.

Iako je Vlada Zeničko-dobojskog kantona juče i zvanično dala ostavku, nezadovoljni građani se time nisu zadovoljili. Naprotiv, više od 500 demonstranata okupilo se i danas u protestnoj šetnji u kojoj su tražili nestranačku vladu, reviziju privatizacija, smanjenje plata u javnom sektoru, preneli su mediji u BiH.

U Sarajevu se okupilo nekoliko stotina protestanata, koji su ponovo blokirali saobraćaj u blizini Predsedništva BiH. Skup se pretvorio u neku vrstu javne tribine sa koje je, preko razglasnih uređaja, tražena ostavka vlade FBiH.

Istovremeno, Predstavnički dom Parlamenta okončao je dvodnevnu vanrednu sednicu na kojoj je zaključeno da razumeju opravdane zahteve nezadovoljnih građana, ali i da je u sadašnjim uslovima neophodno očuvati ustavni poredak i bezbednost.

Istovremeno se insistira na otkrivanju počinioca i organizatora nereda od 7. februara, kada su gorele zgrade državnih institucija u Sarajevu i nekoliko drugih gradova, a od pravosuđa se traži da što hitnije procesuiraju dokazane slučajeve privatizacione pljačke i privrednog kriminala.

Od kantonalne vlade je zatraženo da pripremi predloge zakona kojim bi se smanjila primanja izabranih i imenovanih funkcionera, a raspoloživa budžetska sredstva usmerila ka socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

Inače, na ovoj sednici je direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač upozorio da "postoje ozbiljne najave" o ponovnim masovnim demonstracijama 7. marta u Sarajevu, tačno mesec dana od demonstracija koje su eskalirale neredima u više gradova FBiH.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво