Читај ми!

Nastavljeni protesti u Sarajevu

Građani Federacije BiH i danas protestovali. U Sarajevu bio blokiran saobraćaj kod Predsedništva BiH i kod Higijenskog zavoda. Na plenumu građana raspravljalo se o definisanju zahteva vlastima. Obrazovane radne gupe.

U više gradova Federacije Bosne i Hercegovine građani su ponovo bili na ulicama, gde već danima izražavaju nezadovoljstvo političkom elitom nivoom životnog standarda.

U Sarajevu je, osim ulice kod Predsedništva BiH, bila blokirana i raskrsnica kod Higijenskog zavoda, pa tramvaji saobraćaju samo od Ilidže do Skenderije. Oni uzvikuju "Ostavke, ostavke".

Među nezadovoljnima je, kako je preneo sarajevski Dnevni avaz, bio i demobilisani borac Mujo Poredžić koji je, rekao, došao da protestuje protiv vlasti koja konstantno vara narod.

"Ova vlast, kao i sve prethodne u poslednjih 20 godina, samo su se takmičile ko će više da opoljačka narod. I ja sam bio jedan od onih koji su glasali za njih, a nijedno od svojih obećanja nisu ispunili. Prevarili su narod", rekao je Poredžić za Avaz.

Na sastanku Plenuma građana raspravljalo se o definisanju zahteva vlastima. Formirane su i radne grupe, među kojima je za medije, za formulisanje zahteva, za pravna pitanja, za međuplenumsku saradnju, za proteste i za logistiku.

Protesti će od sutra trajati od 12 od 17.30 časova.

File: EU čuje glasove sa ulica

Evropski komesar za proširenje Štefan Fuele doputovaće sutra u BiH gde će boraviti dva dana.

Iako su mediji najavljivali zajednički dolazak Filea sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i sigurnost EU Ketrin Ešton, njen dolazak još nije zvanično potvrđen.

File je u izjavi pred dolazak u Sarajevo rekao da s velikom zabrinutošću prati poslednje događaje u Bosni i Hercegovini, dodavši da ne treba sumnjati da je EU čula glasove sa ulica Tuzle, Sarajeva i mnogih drugih mesta.

"Ako BiH stagnira, to je suprotno svemu za šta se EU zalaže", napisao je File u izjavi koju je prenela Delegacija Evropske unije u Sarajevu.

Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen smatra da je u BiH na delu socijalni bunt i to na celoj njenoj teritoriji, a ne samo u Federaciji, gde pretežno žive Bošnjaci i Hrvati. On smatra da se o demonstracijama u gradovima van Federacije nije izveštavalo.

Kako su preneli mediji u BiH, Sorensen tvrdi da se on i njegove kolege strogo protive svim pokušajima da se skorašnji događaji u BiH iskoriste za podizanje nacionalnih tenzija, između ostalog, i preko medija.

Za njega je prirodno to što su se u zahtevu nekih demonstranata našli i politički zahtevi za ukidanje kantona, pa čak i entiteta.

Reditelj Emir Kusturica je rekao da je narodni bunt u Federaciji BiH apsolutno izrežirani koncept protiv RS i stvaranje unitarne Bosne, upitavši koja to gladna masa ruši i pali u jednom danu četiri najozbiljnije institucije u državi.

U dvodnevnu zvaničnu posetu Sarajevu u ponedeljak stiže Komesar za proširenje EU Štefan File, dok se dolazak evropske komesarke za spoljne poslove i bezbednost Ketrin Ešton očekuje krajem iduće sedmice, potvrđeno je iz Delegacije EU u BiH.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи