Читај ми!

Federacija BiH, protesti i plenumi

Mirni protesti i danas održani u gradovima širom Federacije BiH. U nekim opštinama formirani plenumi građana koji nameravaju da kantonalnim skupštinama predlože sastav buduće ekspertske i nestranačke vlade.

Građani Federacije BiH i danas su protestovali u više gradova Federacije BiH, sa zahtevima za smenu lokalnih čelnika i socijalnim zahtevima, a formirani su i plenumi građana koji nameravaju da kantonalnim skupštinama predlože sastav buduće ekspertske i nestranačke vlade.

Ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu, koji je danas u poseti Sarajevu, najavio je mogućnost posete Beogradu i Zagrebu, ocenjujući da Srbija i Hrvatska imaju značajne i važne veze sa BiH.

Građanski plenum u Sarajevu popodne je razmatrao zahteve koje će preneti institucijama, ali je zakazano novo okupljanje za petak u Olimpijskoj dvorani "Zetra" jer je bilo previše zainteresovanih građana.

Prostorije u kojima je plenum organizovan nisu mogle da prime brojne nezadovoljne građane pa nisu do kraja formulisani zahtevi koji će biti upućeni vlastima.

Brojni građani izneli su niz zahteva i predloga, među kojima je smena aktuelne vlade. Traže da plenum predloži mandatara i formiranje ekspertskih, nestranačkih vlasti, zatim da se ne procesuiraju učesnici protesta, a zahteva se i depolitizacija sudstva i policije.

Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je prihvatila ostavku premijera Suada Zeljkovića i kantonalne vlade, a nekoliko stotina demonstranata protestovalo je u centru grada.

Demonstracije su bile mirne, a okupljeni su nosili transparente "Nema pravog rada dok se ne donese pravda" i "Nema snega - i njega ste pokrali".

Demonstranti ostaju pri zahtevima za smenu premijera Nermina Nikšića i Vlade Federacije, smanjenje plata ministrima i ukidanje dnevnica i paušala.

U Tuzli su se ispred oštećene zgrade kantonalne vlade okupili članovi plenuma građana, kojima se pridružila i grupa radnika propalih firmi.

Član plenuma Darijan Minov kaže da je dobro što ljudi razgovaraju o tome ko će biti mandatar i da je sada najvažnije da se izabere kantonalna vlada.

On je objasnio, međutim, da plenum ne može da predloži mandatara, jer je za to nadležna Skupština kantona, a, kako je rekao, "veoma je dobro što je Skupština pozvala sve ljude koji žele da razgovaraju o konkretnim imenima".

Kantonalna Skupština prihvatila je 1. mart kao rok koji je plenum građana predložio da bi ceo posao bio završen.

Vođa tuzlanske neformalne grupe "Udar" Aldin Širanović, koji je inicirao proteste u Tuzli prošle nedelje, izjavio je, međutim, da "organizacija koja se predstavlja kao plenum građana nema legitimitet za pregovore o uspostavljanju nove vlade, jer nije ni stajala iza protesta".

Širanović je optužio "različite neformalne grupe da žele da podstiču anarhiju."

U Zenici se okupilo oko 300 demonstranata, a i u tom gradu su pozvani građani da se uključe u rad plenuma, koji će sutra održati osnivačku skupštinu.

Na protestima u Mostaru najavljeno je da će se večeras održati prvi plenum građana na koji su, kao i u drugim gradovima, pozvani svi koji nisu članovi političkih stranaka.

Na tom skupu razgovaraće se o konkretnim zahtevima s kojima će protestanti izaći pred vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Na današnjem protestu ponovljeni su zahtevi da se sklone nesposobne i korumpirane vladajuće garniture i poručeno da demonstrantima niko neće preoteti ono što su pokrenuli kao i da neće dopustiti nikakve nacionalne podele unutar svojih redova.

U Brčkom je sinoć formiran plenum građana koji će ubuduće zastupati demonstrante i prezentovati njihove zahteve institucijama tog distrikta.

"Iza nas ne stoje nikakve stranke niti organizacije. Mi najbolje znamo da iza nas stoji samo dugogodišnje poniženje, glad, bespomoćnost i beznadežnost", navodi se u saopštenju plenuma.

Plenum i dalje zahteva da celokupna Vlada Distrikta Brčko podnese ostavku i da se formira ekspertska nestranačka vlada.

Plenum građana Bugojna, gde su danas takođe održani protesti, večeras će se sastati po drugi put kako bi utvrdili smernice za buduće delovanje nezadovoljnih građana.

Građani su mirno protestovali i u Živinicama, Kalesiji, Kaknju, Cazinu.

U Bihaću već treći dan nema protesta, pošto je premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača podneo ostavku uz uslov da demonstracije prestanu.

Neformalna grupa "Bosansko proleće" dala je rok skupštinskim poslanicima da do naredne srede predlože novog mandatara, a u pripremi je i javna tribina na kojoj će i građani izneti svoje zahteve.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара