Читај ми!

Prates: Đurekovića je ubila Udba

Osuđeni za ubistvo Stjepana Đurekovića, Krunoslav Prates, kaže da je hrvatskog političkog emigranta ubila Udba, ali da ne zna ime egzekutora. Apsurdna je priča da iz toga stoji Mika Špiljak, kaže Prates za Radio Dojče vele.

Krunoslav Prates, koji u jednom nemačkom zatvoru izdržava doživotnu robiju zbog ubistva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića, kaže da je njega ubila Udba, a da je apsurdna priča da iza toga stoji nekadašnji visoki jugoslovenski i hrvatski funkcioner Mika Špiljak.

Sud je u presudi tvrdio da je Prates bivšem funkcioneru jugoslovenske i hrvatske tajne policije Josipu Perkoviću, koga je krajem januara Hrvatska izručila Nemačkoj zbog sumnje da je umešan u Đurekovićevo ubistvo, dao ključeve štamparije u kojoj je Đureković ubijen.

Prates, koji je 2008. godine osuđen na doživotnu robiju u jednom minhenskom zatvoru, i dalje tvrdi da je Perković te ključeve prosledio počiniocima ubistva.

U prvom intervjuu ikada, Prates danas govori o detaljima saradnje sa Perkovićem i o tome zbog čega je Đureković likvidiran.

"Kontakt sa Udbom dogodio se tokom moga boravka u Nemačkoj 1975. godine. Angažovao me je Josip Perković. Moj zadatak je bio da ga izveštavam o događajima u emigraciji. Uvek smo se nakratko čuli telefonom, a zvao sam ga iz javne govornice u Minhenu. Sastajali smo se jednom ili dvaput godišnje kada sam odlazio na godišnji odmor", ispričao je Prates za Radio Dojče vele.

Uveren je da je Đurekovića ubila Udba, ali tvrdi da ne zna ime egzekutora.

"Apsurdna je priča da iz toga stoji Mika Špiljak", kaže Prates.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи