Читај ми!

Perković vraćen u Minhen

Josip Perković vraćen je iz Nirnberga u minhenski zatvor. Suđenje Perkoviću pred nemačkim sudom trebalo da počne u junu, rekao je njegov advokat Peter Vagner.

Bivši funkcioner jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josip Perković, koji je pre sedam dana izručen Nemačkoj zbog sumnje da je umešan u ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, vraćen je iz Nirnberga u minhenski zatvor, potvrdio je njegov nemački advokat Peter Vagner.

Vagner je agenciji Hina rekao da bi suđenje Perkoviću pred nemačkim sudom trebalo da počne u junu.

"U minhenskom zatvoru Stadlehemu očito su sprovedene neke mere koje bi garantovale bezbednost Josipa Perkovića, tako da je on danas iz Nirnberga, gde je boravio poslednjih dana, vraćen u Minhen", rekao je Vagner.

Hrvatski portal Dnevno objavio je juče da je Perković u minhenski zatvor vraćen nakon što je, iz bezbednosnih razloga, ispražnjen čitav blok u kome se on sada nalazi. Inače, Perković se nalazi u veoma strogom pritvoru, gde su posete članova porodice moguće samo uz posebnu dozvolu istražnog sudije koji može ali i ne mora da ih odobri.

Vagner je rekao da nije bio u kontaktu sa svojim klijentom, kao i da sud još nije odlučio o mogućnosti da Perkovića pred nemačkim pravosuđem zastupa njegov hrvatski advokat Ante Nobilo.

Perković je, prema navodima hrvatskih medija, u nirnberški zatvor prebačen iz bezbednosnih razloga pošto u minhenskom ima mnogo zatvorenika iz Hrvatske i nekadašnje SFRJ, pa je pretila opasnost od verbalnih i možda fizičkih napada.

"S obzirom na to da je za suđenje nadležan Viši zemaljski sud u Minhenu, na kojem je vođen i prvi proces povezan s ubistvom Đurekovića, logično je da Perković bude smešten u Minhen", rekao je Vagner.

On je rekao i da će strategija odbrane Perkovića biti zasnovana na pobijanju iskaza bivšeg operativca jugoslovenske Službe državne bezbednosti Vinka Sindičića, na osnovu čijeg svedočenja je 2008. Krunoslav Prates osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva Đurekovića.

Perković je Nemačkoj izručen 24. januara, a dan kasnije nemački sud mu je odredio pritvor.

Portal Dnevno objavio je danas da Nemačka očekuje i izručenje Zdravka Mustača, koji je bio nadređen Perkoviću, kao i da je pitanje dana kada će se to dogoditi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво