Читај ми!

Godišnjica Republike Srpske

Svečanom akademijom, prijemom i liturgijom, Republika Srpska obeležava 22. godišnjicu od formiranja, kao i krsnu slavu Svetog arhiđakona Stefana.

Republika Srpska 9. januara slavi 22. godišnjicu od formiranja, kao i krsnu slavu Svetog arhiđakona Stefana.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej služio je u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci svetu arhijerejsku liturgiju. Patrijarh Irinej poručio je da je Republici Srpskoj i Srbiji potrebno jedinstvo u svemu što je dobro, a Srbe u BiH pozvao da ostanu verni Bogu i svojoj veri.

Patrijarh je, nakon liturgije, primetio da u tom entitetu postoji veliki broj partija, da je šteta da se one svađaju i da bi za dobrobit naroda njihov cilj trebalo da bude isti.

Predstavnicima vlasti Srpske, patrijarh je poželeo da deluju na svemu što je za dobro naroda.

Nakon litugrije u Sabornom hramu Hrista Spasitelja, patrijarh je rekao da je radostan što se danas nalazi u Banjaluci istakavši da je samo jedan put celishodan, a to je put gospodnji.

Liturgiji su prisustvovali predsednik RS Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, predsednik Skupštine RS Igor Radojičić, ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković i stotine vernika.

Kako je najavljeno, svečanoj akademiji u Kulturnom centru Banski dvor i prijemu u zgradu Vlade Republike Srpske prisustvovaće i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, kao i ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Povodom obeležavanja Dana i krsne slave Republike Srpske, Banjaluku će posetiti i princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom i članom Krunskog veća Dušanom Babcem.

Najavljeno je da će oni posetiti i Dom za decu bez roditeljskog staranja "Rade Vranješević'' i dečje odeljenje u Kliničkom centru u Banjaluci.

Republika Srpska obeležava 9. januar u znak sećanja na taj dan 1992. godine, kada je na Palama proglašena Srpska Republika BiH.

Tokom političke krize nakon otcepljenja BiH 1991.godine, Srbi su stvorili posebnu skupštinu 24. oktobra pod nazivom "Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini".

Dana 21. novembra skupština je objavila da sve opštine, mesne zajednice i naseljena mesta gde je više od 50 odsto stanovnika glasalo da ostane u Jugoslaviji, postaju deo "srpskih autonomnih teritorija".

Naredne godine 9. januara u Sarajevu ova skupština je proglasila "Republiku Srpsku Bosnu i Hercegovinu".

Dodik: Samostalnost kao cilj

Povodom Dana RS, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da samostalnost Srpske treba postaviti kao državni i politički cilj, ali da pre toga treba poštovati Dejtonski sporazum i iz njega iskoristiti što se može.

"Bosna i Hercegovina ne može da opstane, jer nema dovoljno političke ljubavi za nju", rekao je Dodik za Televiziju RS.

Prema njegovim rečima, nijedno rešenje na nivou države nije dobro za RS i ona oseća ogroman teret činjenice da se nalazi u BiH, ali na otimanja nadležnosti u ranijem periodu mora da odgovori isključivo političkim sredstvima.

Dodik je upozorio da će RS, ukoliko se nastavi takav sled događaja, logično ispostaviti svoj zahtev za samostalnošću, "jer od BiH nema ništa".

Bosna i Hercegovina je neupravljiva i neodrživa zemlja, koja preživljava zbog straha od međunarodne intervencije iako nema unutrašnji konsenzus o svom postojanju, ocenio je Dodik.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи