Janša optužen za primanje mita

U jeku predizborne kampanje, Sloveniju potresa nova afera. Glavni akteri su premijer Janeš Janša i drugi iz državnog vrha, optuženi da su primili mito od finskog proizvođača vojne opreme.

U džepovima slovenačkih funkcionera, navodno, završio je dvadeset jedan milion evra. Slovenački državnici negiraju optužbe, dok opozicija zahteva hitnu sednicu Parlamenta, jer je u pitanje doveden međunarodni ugled Slovenije. 

Finska državna televizija prikazala je sinoć jednočasovnu emisiju - za Slovence, pokazalo se, pravu medijsku bombu.

Istražujući poslovanje i ostavke u domaćoj kompaniji Patrija, koja proizvodi vojnu opremu, Finci su naišli na podatke da su slovenački političari podmićeni sa dvadeset jednim milionom evra da bi vojsku opremili finskim vojnim oklopnim vozilima.

Finska televizija kaže da je ključnu ulogu u zaključivanju ugovora imao Janez Janša, dok premijer odgovara da je reč o negativnoj kampanji uoči parlamentarnih izbora 21. septembra, na kojima je njegova stranka favorit.

"To je potpuna laž, izmišljotina. I nije nikakva slučajnost da se to dogodilo baš u ovom trenutku (uoči izbora). Danas smo zvanično tražili izvinjenje TV stanice koja je prenela tu informaciju kao i ispostavljanje dokaza. Ako sam dobro razumeo, moje ime se tu ne pojavljuje. To je potpuno apsurdno. Odluku da se ta vozila kupe nije donela ova već prethodna vlada", izjavio je premijer Slovenije Janez Janša.

Finska policija je u maju obelodanila da vodi istragu, jer postoje sumnje da je Patrija u Sloveniji podmitila državne funkcionere da bi sklopila unosan posao i prodala vojna oklopna vozila vredna gotovo 300 miliona evra.

Isto su, navodno, učinili u Egiptu. Više osoba je uhapšeno, a direktor kompanije je pre dve sedmice podneo ostavku.

Predstavnik Patrije nije u telefonskom razgovoru hteo da komentariše emisiju finske televizije, uputivši nas na kompanijsku internet stranicu, gde piše da sarađuju sa policijom u istrazi. Slovenački ministar odbrane kaže da ne veruje da je bilo podmićivanja.

"Taj posao je bio pod nadzorom službe bezbednosti i Ministarstva odbrane, a i prethodni i sadašnji direktor Patrije su me uveravali da nije bilo podmićivanja. Očekujem da autori programa nadležnim službama pokažu odgovarajuća dokumenta. Ukoliko se to ne dogodi, reč je o provokaciji uoči izbora", rekao je ministar odbrane Slovenije Karl Erjavec.

Slovenačka opozicija, osim vanredne sednice Parlamenta, zahteva i da se sa Patrijom raskine ugovor. Većinski vlasnik Patrije je finska država.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се