Suđenje Glavašu i ostalima - ispočetka

Suđenje Branimiru Glavašu i još šestoro optuženih za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku tokom 1991. godine odloženo je nakon što je novi advokat po službenoj dužnosti jednog od optuženih napustio sudnicu zato što nije imao dovoljno vremena za uvid u "papire".

Advokat Vesna Zaninović-Vujasinović, koja je radi izbegavanja odugovlačenja postupka, postavljena za branioca po službenoj dužnosti optuženog Ivice Krnjaka, bivšeg komandira jednice čiji su pripadnici ubijali Srbe na obali Drave, zatražila je još vremena za upoznavanje sa aktima, po drugi put, jer je po njenom zahtevu suđenje koje je trebalo da počne juče odloženo za danas.

Kako joj to nije uslišeno, ona je, uz ocenu da bi njeno daljnje ostajanje u statusu branioca bilo kršenja profesionalne etike, izašla iz sudnice zbog čega je kažnjena s 5.000 kuna (oko 700 evra).

Kako će nova rasprava moći da bude zakazana tek nakon 15. septembra, kada bi Krnjak trebalo da ide na operaciju, suđenje će početi ispočetka jer 7. septembra ističu dva meseca od prethodne rasprave.

Glavaš je, kao naredbodavac, optužen za zatvaranje petoro i ubistva dva civila u dvorištu sekretarijata za narodnu odbranu, na čijem je čelu bio, i kao naredbodavac zatvaranja i ubistava desetoro civila na obali Drave.

Za te zločine optuženo je još šest osoba koje su izvršavale njegova naređenja.

Suđenje Glavašu i ostalima počelo je 15. novembra 2007. godine, a posle samo tri ročišta moralo je da počne ispočetka zbog promene sudskog veća.

Glavaš je kao saborski poslanik na slobodi, a ostalih šestoro optuženih su u pritvoru.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се