Читај ми!

Split, medicina i četnička prošlost

Nakon žalbe jednog hrvatskog branitelja skinuta slika sa zida Klinike za radiologiju prvog splitskog rendgenologa Jakše Račića, četničkog poverenika za Dalmaciju.

Po nalogu rukovodstva Klinike za radiologiju KBC "Split" skinuta slika četničkog poverenika za Split i Dalmaciju, lekara Jakše Račića, piše Slobodna Dalmacija.

Ispod slike je pisalo objašnjenje da se radi o prvom rendgenologu i inženjeru medicinske radiologije u Splitu. Slika je skinuta nakon protesta jednog od hrvatskih branitelja, dobrovoljca i invalida Željka Čaja.

Čaja je za Slobodnu Dalmaciju rekao da u Hrvatskoj još ima zaslužnih poput Račića, pa "njihove slike nigde ne vise".

"Hoće li sutra slike nekog lekara-četnika osvanuti na zidu bolnice u Vukovaru?", zapitao je Čajo, prenosi splitski dnevnik.

Problem je bila Račićeva ratna biografija. Na početku Drugog svetskog rata splitski lekar je pristupio četničkom pokretu, pa ga je Draža Mihailović imenovao za poverenika za Dalmaciju, piše splitski dnevnik.

Inače, u Račićevoj biografiji stoji da je rođen 1868, a umro, ili je ubijen, 1943. godine (prema nekim verzijama likvidirali su ga komunisti). Rođen je u Vrbanju na ostrvu Hvar, a u Pragu, Gracu i Inzbruku studirao je medicinu.

Doktorirao je 1900. godine. U Inzbruku je radio kao asistent na Institutu za opštu i eksperimentalnu patologiju. Specijalizaciju je završio u Ljubljani, a u Splitu je 1904. otvorio svoju kliniku. Kasnije je postao i gradonačelnik.

Inače u redovima vojske Draže Mihailovića, pored Srba, u manjem broju, učestvovali su i Hrvati, Slovenci i bosanski muslimani.

Glas Slavonije navodi da se oko 2.000 Hrvata nalazilo u četničkim redovima.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи