Читај ми!

Napad na Konzulat Srbije u Rijeci

Oštećena ploča i prozor Generalnog konzulata Republike Srbije u Rijeci. U ovom trenutku kada su se bilateralni odnosi poboljšali, ovo zaista nije bilo potrebno, kaže konzul Mirjana Milenković. Oštra reakcija hrvatskog ministra prosvete Željka Jovanovića.

Nepoznata osoba je u noći između petka i subote oštetila dvojezičnu ploču i kamenom razbila prozorsko staklo na zgradi Generalnog konzulata Republike Srbije u Rijeci, piše Novi list.

Tokom noći obavljen je uviđaj, potvrdili su tom listu u policiji.

Konzul Mirjana Milenković potvrdila je da se noćas dogodio incident.

Milenkovićeva je rekla da je saradnja s policijom izuzetna i dodala je da u ovom trenutku kada su se bilateralni odnosi poboljšali, ovo zaista nije bilo potrebno.

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske saopštilo je da žali zbog incidenta u kome je oštećena dvojezična tabla na zgradi srpskog konzulata u Rijeci, izrazivši uverenje da će policija pronaći počinioca.

Hrvatski ministar nauke i prosvete Željko Jovanović, koji je ujedno i Riječanin, oštro je reagovao povodom napada na srpski konzulat.

"Gade mi se kukavice kojima u Rijeci smetaju ćirilični natpisi na pločama pa se skrivajući šuljaju noću i najviše time govore o sebi, kao i svi oni koji 'u ime porodice' diskriminišu manjine", napisao je Jovanović na svom Fejsbuk profilu, a prenosi Novi list.

"U ime razuma nadam se da će se većina pokazati da je sloboda svakog čoveka moguća jedino ako pravo jednog ni na koji način ne ugrožava drugog. Mir i ljubav jednako se pišu latinicom, ćirilicom ili kineskim pismom, kao i ljudska glupost", istako je Jovanović.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel najoštrije je osudio i nazvao kukavičkim vandalski napad na zgradu konzulata Srbije.

"Razbijanje natpisne ploče konzulata ne može se opravdati, to je kukavički čin počinjen noću. Radi se o sramotnom načinu izražavanja stava i mišljenja", naveo je Obersnel u saopštenju i izrazio uverenje da je reč "o nedelu pojedinaca koje nipošto ne izražava stav većeg broja Riječana".

"Nažalost, uprkos visokom stupnju tolerancije ni Rijeka nije otporna na vandalizam", ocenio je on i dodao da očekuje da policija pronađe počinitelje, kao i da će oni biti "primereno kažnjeni". 

Kako navodi riječki list, obavljen je uviđaj o oštećenju ćirilične i latinične table sa nazivom konzulata i sledi kriminalistička istraga.

U aprilu ove godine na vrata Generalnog konzulata Republike Srbije u Rijeci bačena je boca sa zapaljivom tečnošću.

Srećom, nije došlo do većeg oštećenja, a počinilac je vrlo brzo uhvaćen.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво