Za Vikipediju spremni

Desničari "preuzeli" kontrolu nad hrvatskom Vikipedijom, pa se tamo može pročitati da je Ante Pavelić poboljšao status Srba, kao i da je "empirijski" utvrđeno da je u Jasenovcu ubijena 481 osoba. Partizani su počinili tri puta više zločina od ustaša, navodi hrvatska Vikipedija.

Hrvatska verzija Vikipedije izazvala je pravu dramu tvrdnjama da "NDH nije bila totalitarna država, kao i da su žrtve u Jasenovcu pobili partizani".

"Ustaški pokret nije bio svesno desno-radikalan, rasistički i totalitaran, za pojavu ustaške ikonografije u modernoj Hrvatskoj krivi su masoni, antifašizam je ograničavanje svih osnovnih ljudskih sloboda, partizanskih zločina bilo je triput više nego ustaških, a u Hrvatskoj se redovno organizuju antifašističko-četničke proslave na račun poreskih obveznika, može se pročitati na hrvatskoj verziji Vikipedije", navodi Jutarnji list.

Taj list navodi da je očigledno da postoje radikalno-desno orijentisani administratori koji propagiraju takav sadržaj, kao i da neki od saradnika ne uspevaju da proguraju svoju istinu, jer im se zabranjuje uređivanje i blokiraju nalozi.

Nedavno je na "Fejsbuku" otvorena stranica pod nazivom "Razotkrivanje sramotne hr. Vikipedije", a tu stranicu, koji je pokrenuo jedan od "blokiranih", podržalo više od hiljadu korisnika.

"Pokušaćemo da razotkrijemo mračnu stranu hrvatske Vikipedije. To je jedan nacionalistički ostrašćen projekat, koji nudi samo pristrasna gledišta, koji naočigled svih revidira prošlost i baca ljagu na sadašnjost, ali nećemo to samo mirno da posmatramo", Jutarnji prenosi reči tog saradnika.

On tvrdi da su sve njegove izmene članaka o fašizmu i antifašizmu izbrisane, a administratori su ga prozvali vandalom koji uništava Vikipediju i blokirali su mu nalog.

"Ti ljudi citiraju neke desne portale kao relevantan izvor informacija, a kada pišu o ustaškim zločinima, prepisuju podatke iz ideoloških knjiga koje su izdavale ustaške emigracije. O zločinima za vreme NDH gotovo se i ne govori, a i kad se govori, opravdavaju se, a kao izvori se pojavljuju odlomci iz knjige osnivača ustaškog pokreta Mladena Lorkovića", navodi sagovornik portala.

Da je hrvatska verzija Vikipedije izrazito pristrasna i ultradesničarski intonirana, smatra i hrvatski naučnik Pavle Močilac, koji je zbog toga i prekinuo saradnju.

Močilac kaže da u temama koje se tiču istorije Drugog svetskog rata i NDH dominira revizionistički ton u kojem se opravdavaju i veličaju NDH i fašizam, dok se antifašizam portretira u izuzetno negativnom svetlu.

To je opasno, kaže Močilac, jer se današnji učenici i studenti rado služe tim podacima za učenje i seminarske radove, misleći da iza toga stoji struka.

Podsmevanje istoriji

Hrvatska Vikipedija tvrdi da ustaški pokret nije bio svesno desno-radikalan, rasistički, totalitarni. Za pojavu ustaške ikonografije u modernoj Hrvatskoj, prema hrvatskoj verziji Vikipedije, krivi su - masoni! A za pokolj Srba u Drugom svetskom ratu odgovorne su - zapadne zemlje, navodi Jutarnji.

Jutarnji konstatuje da u hrvatskoj verziji Vikipedije članaka o partizanskim zločinima ima tri puta više nego članaka o četničkim i ustaškim zločinima zajedno.

"Kako opisati genocid nad Srbima za vreme Nezavisne Države Hrvatske, o kojoj hrvatska verzija Vikipedije inače obožava da piše romantične epopeje? Jednostavno - preskočiš ga, navodi Jutarnji, dodajući da prema "sramotnoj hr. Vikipediji" u Hrvatskoj Srbi i ne postoje, već su to uglavnom - Vlasi.

Što se tiče ustaških zločinaca - Ante Pavelić je hrvatski radikalni nacionalistički političar o kojem su razni pesnici pisali pesme, a status Srba u NDH se poboljšao, posebno u urbanim delovima.

Hrvatska Vikipedija navodi i da je Vjekoslav Maks Luburić bio čovek koji se na svoj način posvetio borbi za Hrvatsku, spasao je desetnine pravaslavne siročadi, koje je smestio u institucije pod kontrolom ustaške odbrane.

Luburić, koji je tokom rata bio visoki ustaški zvaničnik u Sarajevu i logoru Jasenovac, bio je, u stvari, najobičniji sadista i ubica, koji je direktno odgovoran za smrt stotina ljudi, mahom posle stravičnih mučenja.  

I na kraju, "logično" - U Jasenovcu je "empirijski" utvrđeno da je stradala 481 osoba, a potom hrvatska Vikipedija zaključuje: "Partizani su fotografisali ljude koje bi sami pobili i navodili da su to žrtve ustaškog režima".

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво