Читај ми!

Incidenti u Splitu

Petarda bačena na prostorije Veća srpske nacionalne manjine u Splitu. "Torcida" na ulicama u znak podrške borbi protiv ćirilice u Vukovaru.

Na prostorije Veća srpske nacionalne manjine u Splitu, pola sata nakon ponoći, bačena je petarda niskog rizika, a splitska policija je jutros uhapsila dvojicu mladića za koje se sumnja da imaju veze sa napadom.

Uviđajem je utvrđeno da su dvojica mladića, koji su uhapšeni nekoliko minuta nakon incidenta i koji se još ispituju, prvo razbili staklo, a zatim u unutrašnjost zgrade ubacili petardu. U eksploziji petarde niko nije povređen, navodi policija.

Uhapšeni nisu naveli motiv napada, a policija ih ne dovodi u vezu sa sinoćnjim navijačkim iskazivanjem podrške Vukovaru u splitskoj Vukovarskoj ulici, kada je stotinak navijača Hajduka blokiralo tu ulicu s porukom "Ako treba stižemo u odbranu Vukovara".

"Policija zasad dvojicu uhapšenih dovodi jedino u vezu s bacanjem pirotehničkog sredstva na Veće srpske nacionalne manjine", rekla je Antonela Lolić iz splitske policije i dodala da više detalja ne sme da saopšti jer još uvek traje kriminalističko istraživanje celog slučaja.

Predsednica Veća srpske nacionalne manjine u Splitu Ana Lunić kaže da ne zna koji su motivi za napad i imaju li veze s događima u Vukovaru.

"Iako po zakonu imamo pravo da istaknemo naziv na ćiriličnom pismu, to nismo uradili. Tu je samo grb Republike Hrvatske", rekla je Lunić, prenosi Hrvatska radio-televizija.

Potpredsednik Veća Momčilo Rusić rekao je da nije pričinjena veća materijalna šteta, tek koja stotina kuna za razbijeno staklo, ali da je zato "ona druga šteta" mnogo veća.

"Ovo se može protumačiti kao poruka da Srbi nisu dobrodošli ni u Splitu, a kamoli u prostorijama koje koristimo. U Splitu smo starosedeoci i mogu da kažem da imamo iste egzistencijalne probleme kao i većinsko stanovništvo", istakao je Rusić.

Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar osudio je napad i u izjavi za Indeks.hr ocenio da je reč o vandalskom i huliganskom ponašanju.

"Jasno mi je da je verovatni povod toga ipak situacija u Vukovaru, (gde se održavaju višednevni protesti zbog postavljanja dvojezičnih tabli), ali mi smo u Splitu. Pripadnici srpske nacionalne manjine su naši sugrađani, imaju svoje prostorije koje im je dao grad kao i nizu drugih nacionalnih manjina i udruženja", rekao je Baldasar.

Sinoć je svoj "doprinos" borbi protiv ćirilice u Vukovaru dala i navijačka grupa Hajduka - "torcida".

U splitskom naselju Sućidar okupili su se pripadnici "torcide" u znak podrške protestima u Vukovaru i uz bakljadu i "patriotske" pesme istakli višemetarski transparent s natpisom "Uz heroje do groba", nakratko zaustavivši saobraćaj u Vukovarskoj ulici.

Kako prenosi Tanjug, vozači nisu bili nezadovoljni zaustavljanjem saobraćaja, već su izlazili iz vozila i aplauzom pozdravili podršku vukovarskim demonstrantima, a tokom skupa povremeno su se čule i pogrdne reči upućene političarima.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво