Читај ми!

Samaras: Neće biti novih mera štednje

Nove mere štednje neće biti uvedene i ne želim prevremene izbore, kazao je premijer Grčke Antonis Samaras. Istakao je da je fokus stavio na stabilnost i na puni četvorogodišnji mandat vlade za dobrobit zemlje. Opoziciona Siriza poručuje da Samaras očajnički pokušava da ostane na vlasti.

Grčki premijer Antonis Samaras izjavio je da ne želi prevremene izbore, ali da to ne znači da je spreman da prihvati ucene sa bilo koje strane, i istakao da neće biti uvedene nove mere štednje.

"Niti želim, niti ću tražiti prevremene izbore", kazao je Samaras, objasnivši da, ukoliko bude podvrgnut bilo kakvim ucenama ili pritiscima sa bilo koje strane, "onda je očigledno da će druge strane biti odgovorne za sve što se dogodi".

U intervjuu koji je objavio grčki list Ta Nea, premijer je istakao da je fokus stavio na stabilnost i na puni četvorogodišnji mandat vlade za dobrobit zemlje, kako prenosi grčka agencija ANA.

"Neće biti novih mera štednje, a uslovi će ove godine biti znatno drugačiji", naglasio je Samaras, dodavši da sada postoje preduslovi za ekonomski oporavak i da će se on, u meri u kojoj Grčka ostane na pravom putu, uskoro realizovati.

Kad je reč o ukidanju 12.500 radnih mesta u javnoj službi, premijer je rekao da ta brojka čini samo 3,5 odsto od ukupnog broja javnih službenika, a da će od toga samo dva odsto zaposlenih na kraju biti otpušteno i zamenjeno novim osobljem koje će pokriti realne potrebe, kao na primer u bolnicama.

Komentarišći svoju prestojeću posetu SAD i sastanak sa predsednikom Barakom Obamom, Samaras je kazao da Grčka u američkom predsedniku vidi prijatelja i saveznika, ali da se takvi odnosi moraju "redefinisati" u krizna vremena, kao što su ova kroz koja Grci trenutno prolaze.

"Verujem da se američka zabrinutost za stabilnost na istočnom Mediteranu poklapa sa našom", naveo je predsednik grčke vlade.

U međuvremenu, glavna grčka opoziciona stranka, Radikalna levičarska koalicija (Siriza), reagovala je danas na premijerov intervju grčkom listu, ocenivši da taj tekst otkriva "njegov očajnički pokušaj da ostane na vlasti", navodi ANA.

U saopštenju za štampu, Siriza je istakla da "ponovnu priču o uspehu" i "otrcana predviđanja rasta, investicija, novih radnih mesta i izlaska iz tunela" poništava surova realnost masovnih otpuštanja, gubitka kuća zbog hipoteka i ekonomskog kraha do čega dolazi upravo zbog politike koju "premijer odano i posvećeno sledi".

"Njihovo vreme ističe, a društvo, koje neprestano ulaže napore, neće dozvoliti da Samaras i njegova vlada do kraja sprovedu svoje destruktivne planove", upozorila je Siriza, kako prenosi grčka agencija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара