U akciji "Tešanj" pronađeno 588 projektila

U akciji pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu(SIPA), koja je pre dva dana započela na lokalitetu Kaloševića kod Tešnja, do sada je pronađeno i iskopano 588 kumulativnih projektila za ručni raketni bacač. Veća količina pešadijskog naoružanja ilegalno prebačena na Kosovo.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uz asistenciju Oružanih snaga BiH, pronašli su u selu Kaloševići, opština Tešanj, 588 kumulativnih projektila za ručni raketni bacač, 589 barutnih punjenja za projektile i 60 projektila od 84 milimetra za bestrzajni top, rekla je policijski službenik SIPE Kristina Jozić.

Jozićeva je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu navela da su ručni raketni bacači i barutna punjenja za projektile iranskog porekla (Nader), a projektili za bestrzajni top švedskog porekla (Karl Gustav), prenose bosanski mediji.

Ona je naglasila da je, prema raspoloživim obaveštajnim podacima, oružje, koje je pronađeno u akciji kodnog naziva "Tešanj", na pomenuti lokalitet planski i organizovano sakriveno 2002. godine, po naređenju osoba koje su obavljale određene funkcije u okviru lokalne vlasti.

Reč je o oružju koje je sakriveno i nakon rata nije predato u akciji prikupljanja municije i naoružanja "Žetva" koju su sprovodile međunarodne snage u BiH. Prema njenim rečima, osobe koje su predmet interesovanja u akciji "Tešanj" dovode se i u vezu sa paralelnom akcijom SIPA koja se odnosi na ratne zločine.

Jozićeva je podsetila da je akcija počela 8. jula i da još traje, te da su juče na mestu događaja zbog bezbednosti uništena tri raketna ručna bacača.

Ona je dodala da SIPA raspolaže operativnim saznanjima koja ukazuju da je veća količina pešadijskog naoružanja, prikljupljena na više punktova u Zeničko-dobojskom kantonu, ilegalno prebačena na Kosovo.

Jozićeva je rekla da SIPA, po naredbi Suda i Tužilaštva BiH, nastavlja aktivnosti u predmetu "Tešanj", s ciljem otkrivanja odgovornih za skrivanje naoružanja i dokumentovanja ovih nezakonitih radnji.

Ona je zahvalila pripadnicima Oružanih snaga BiH na saradnji, a na pomoći pripadnicima američkog FBI, NATO i lokalne policije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво