Читај ми!

Dodik: Jugoslavija mogla da bude u EU

Šta nam je sve ovo trebalo, kada smo mogli kao Jugoslavija već godinama i decenijama da budemo u EU, upitao predsednik RS Milorad Dodik.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da mu, kao nekome koji se seća jedne divne zemlje koja se zvala Jugoslavija, obavezno dolazi misao i pitanje "šta nam je ovo sve trebalo kada smo mogli kao takva zajednička zemlja da uđemo u EU".

"Tamo smo mogli da budemo već godinama i decenijama, ali sudbina i istorija su neumitne, imamo to što imamo", rekao je Dodik za nemačku državnu ARD TV, preneli su bosanski mediji.

Govoreći o evropskom putu bivških jugoslovenskih republika, Dodik je ocenio da je "dobro što je Hrvatska članica EU, što su Crna Gora i Makedonija ranije već dobile datume za početak pregovora, a sada je i Srbija dobila neke uslovne datume".

Što se evrospke perspektive BiH tiče, Dodik kaže da to ne podrazumeva promenu njenog unutrašnjeg uređenja, ali je pitanje šta će biti sa Evropom.

On smatra da Evropa očigledno nije ono što je bila pre pet godina, te da ima mnogo dilema i izazova koji ljudima nisu jasni, ali da je uloga političara u BiH da otvaraju saradnju sa Evropom.

Što se tiče BiH, predsednik Srpske je naglasio da je ona recidiv u svakom smislu te reči da je nastala ili je održana na način na koji se bivša Jugoslavija raspala.

"To znači da narodi koji su živeli u bivšoj Jugoslaviji nisu mogli u svet, a u BiH iste te narode koji nisu mogli da žive u velikoj Jugoslaviji naterali su da žive zajedno. To zajedništvo ni danas ne funkcioniše, bez obzira na lepe želje o tome kako je lepo da svi budemo zajedno i da imamo zajednički život", istakao je Dodik.

On je dodao da nije sporno zajedništvo, ali je sporan način na koji se u tom zajedništvu upravlja resursima, te majorizacija i preglasavanje, a tendencije ka tome su veoma vidljive.

Unutar BiH, prema njegovim rečima nema konsenzusa o njenom psotojanju i "nikada nije zajednički dogovoreno da tri naroda - Bošnjaci, Srbi i Hrvati ostaju da žive u BiH".

"Oni su ovde naterani da žive zajedno, to nije bila njihova odluka i zato nije ni čudo što BiH danas ima ogromne problem", zaključio je Dodik. Smatra da se na prostoru BiH dešava "nezavršena ištorija".

"Dešava se nasilje kojim smo mi Srbi uterani u BiH, a ne želimo da budemo u njoj, ili oni koji žele, žele da imaju sve i dominiraju drugima", dodao je predsednik RS.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво