Pomen žrtvama logora u Jadovnom

Kod Šaranove jame na Velebitu održana komemoracija žrtvama ustaških logora iz Drugog svetskog rata u kojima je ubijeno desetine hiljada civila, najviše Srba, ali i Jevreja i drugih naroda.

U rejonu Šaranove jame na Velebitu kod Gospića i u zalivu Slana na ostrvu Pagu održana je komemoracija žrtvama kompleksa ustaških logora iz Drugog svetskog rata, u kojima je ubijeno na desetine hiljada civila, najviše Srba, ali i Jevreja i pripadnika drugih naroda.

Logori su sa sedištem u Gospiću delovali od uspostavljanja Nezavisne državne hrvatske (NDH), do kraja leta 1941. godine.

Komemoraciji, koju niz godina organizuje Srpsko narodno vijeće (SNV), predstavnici jevrejske zajednice i antifašisti u Hrvatskoj, prisustvovali su visoki zvaničnici Hrvatske, Srbije i Republike Srpske.

Nakon opela, koje su kod Šaranove jame, jedne od 32 vrtače u koje su ustaše bacali leševe žrtava, služili sveštenici Gornjo-karlovačke eparhije i molitve za mrtve glavnog rabina u Hrvatskoj Lučana Moše Prelevića, vence su pred spomenik, koji je srušen početkom 90-ih i obnovljen pre dve godine, položile brojne delegacije, iz Hrvatske, Srbije i RS.

U delegaciji Vlade Srbije bio je državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Negovan Stanković i ministar savetnik u ambasadi Srbije u Hrvatskoj Bosa Prodanović, a venac je položio srpski konzul u Rijeci Mirjana Milenković.

Prisutnima su se obratili predsednik udruženja "Jadovno 1941" Dušan Bastašić, predsednik Koordinacije jevrejskih opština Ognjen Kraus, predsednik SNV Milorad Pupovac i počasni predsednik antifašista i bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić.

Najavljeno je i da će, posle komemoracije, jedan deo učesnika ići u uvalu Slana na Pagu, gde će prisustvovati otkrivanju spomen ploče žrtvama logora u Slanoj i zalivu Metajna, gde su zatvarane i ubijane žene i deca.

Ploča koja je postavljena 1975. uklonjena je 1990, a njena replika koja je postavljena 2010. godine nestala je za manje od 24 časa, a počinioci nisu pronađeni.

Jadovno je delovalo od aprila do avgusta 1941. godine i tamo je, po procenama istoričara Đure Zatezala, pobijeno preko 40.000 ljudi, od toga 38.000 Srba.

Logori su bili u zalivima Metajna i Slana na ostrvu Pagu, gde su leševi žrtava, velikim delom žena i dece, bacani u more.

U avgustu 1941. godine ustaše su u samom logoru pobile oko 1.500 ljudi, a oko 1.300 prebacile u druge logore, među kojima i Jasenovac koji je bio u osnivanju.

Komemoracije se vrše od 2009. godine, a 24. jun je, na predlog "Udruženja Jadovno 1941", označen kao Dan sećanja na Jadovno.

Iako se radi na obnovi spomen obeležja, ni danas najveći deo tela žrtva nije dostojno sahranjen, bilo da su u zabetoniranoj jami u logoru, na čijem mestu je lane postavljen krst, bilo da su bacani u more oko Paga.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 29. jun 2013, 21:53) - anonymous [neregistrovani]

kako to deluje

I tako to ide... moja mama je isla sa stricem da vadi ljude iz te jame jer je bila puna... Pricala je da su trazili dedu Radivoja... Od jame do jame...Videla je grozotu koju ne mozete ni zamisliti.... Deada je zavrsio u Jasenovcu I izdrzao do 1945... kad su ga ubili u proboju... Teska je sudbina Gracacka...
Danas mi Gracani pricaju samo kako to djeluje kad svi dodju nad tu jamu... Zaista mislim, da ni jedna strana o tome I ne razmislja do kraja.
Mama je umrla ove godine I ne mora vise te grozote prezivljavati...
Lagana im jama bila...

(subota, 29. jun 2013, 19:03) - nikola [neregistrovani]

bruka

na HRT u uopste nije spomenuta rec "ustaski zlocin" nego samo zlocin u drugom svetskom ratu.